Призналият се за виновен Константин Игнатов (вдясно) беше основен свидетел

...
Призналият се за виновен Константин Игнатов (вдясно) беше основен свидетел
Коментари Харесай

Американският адвокат Марк Скот е осъден за пране на пари от OneCoin

Призналият се за отговорен Константин Игнатов (вдясно) беше главен очевидец по делото против Марк Скот (вляво)

[Inner City Press] Марк Скот беше приет за отговорен в това, че е изпрал към 400 млн. $ приходи от OneCoin. Новината беше обявена от самостоятелния публицист Матю Ръсел Лий, който отразява процеса в Twitter и през уеб страницата си Inner City Press. Това се случи откакто в границите на две седмици и половина правосъдните заседатели в Ню Йорк изслушаха над 10 очевидци на прокуратурата, в това число и самопризнанията на Константин Игнатов, брата на създателката на OneCoin Ружа Игнатовa, който бе задържан в Съединени американски щати през март.
On Mark Scott for money laundering for OneCoin, and bank fraud:

Guilty.
Guilty.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Now Judge Ramos polling each juror.
— Inner City Press (@innercitypress) November 21, 2019

Делото извади на показ доста елементи за това по какъв начин е функционирала основаната през 2014 година криптовалута, която от години притегля обвинявания, че е заслон за финансова пирамида, събрала над 4 милиарда $ от жертвите си съгласно американските управляващи и изтекли вътрешни данни. Изходът от процеса е още по-силен мотив за критиците на OneCoin, защото е косвена присъда и за самата компания - с цел да има пране на пари, те би трябвало да са с противозаконен генезис. От заключителните пледоарии на прокуратурата излиза наяве, че той е получил сумарно към 50 млн. $ за услугите си за Игнатова.

Ролята на Скот

Марк Скот беше задържан преди година в дома си в Барнстейбъл, Масачузетс. Неговата роля в историята може да се сглоби от обвиняванията на прокурорите, показаните мейли и други връзки и стенограмите от първите разпити след ареста му, които са оповестени по делото. Скот е показан по мейл на Ружа Игнатова на 30 септември 2015 година, като съгласно личните му изказвания връзката е осъществена от Гилбърт Армента. Според признанията на Константин Игнатов той е ухажор, бизнес сътрудник и главен перач на пари на сестра му. Притежавал е банка в Грузия, чийто лиценз е лишен през 2016 година поради точно поради неспазване на условията срещу пране на пари.

След среща онлайн с Ружа Игнатова в Лондон през февруари 2016 година Скот основава серия фондове, включващи Fenero в името си, през които са минали парите и са ориентирани в разнообразни посоки - по сметки в Дубай, за покупка на дялове в компании, в това число и за нефинализирана договорка за покупка на петролно находище в Мадагаскар, към която изплува името на Нийл Буш (брат на президента Джордж Буш младши и надлежно наследник на Джордж Буш старши). Според показана информация по делото той е получил 300 хиляди $ от Игнатова за среща със самия него и притежателя на Hoifu Energy Group Хуей Чъ Мин.

Освен в пране на пари 51-годишния Скот е упрекнат и в банкова машинация за прикриването на информация за произхода на средствата, като по двата параграфа може да получи сумарно оптимално 50 години затвор. Отделно може да получи санкция до 1 млн. $ и лишаване на нелегално добито имущество, което беше показано и по делото - парцели, яхта, коли, скъпи часовници. Отделно неотдавна нюйоркската прокуратура е завела дело и против колегата на Скот Дейвид Пайк, който му е помагал да ръководи фондовете Fenero. Той е упрекнат в лъжесвидетелстване откакто в началото при разпит към ареста на Скот декларира, че двамата са знаели, че парите са били на Ружа Игнатова, само че по-късно се отмята от показанията си. Константин Игнатов се е признал за отговорен по четири обвинявания, които сумарно могат да доведат до 90 години затвор, само че поради съдействието с прокурорите е евентуално да получи доста по-кратка присъда.

Съдебните заседатели са стигнали до решението си, че Скот е отговорен и по двете обвинявания, след над четири часа разисквания през днешния ден, след което са освободени от съдията Едгардо Рамос. След това прокурорите са поискали незабавното му задържане под стража (досега той беше под гаранция), макар че съдията към момента не решил размера на присъдата.

Все още работеща

Делото всъщност не се занимаваше с това да потвърждава дали OneCoin е финансова машинация. В светлината на доказателствата на прокуратурата и на признанията на Игнатов това на практика беше признато за даденост. Адвокатите на Скот също не го оспорваха, а по-скоро основната линия на отбрана беше дали той е знаел, че парите, които е управлявал са с престъпен генезис. Според прокуратурата това се схваща както от кореспонденцията му (включително и мейли за следствия на OneCoin в разнообразни юрисдикции), по този начин и поради лъжливата информация, която е давал пред финансови институции. По делото са приложени и голям брой мейли от банки, консултантски и юридически адвокатски фирми, че стопират да работят с Fenero заради регулаторните условия за ограниченията против пране на пари. Тезата на отбраната е, че самият Игнатов даже и година след изгубването на сестра му не е знаел, че криптовалутата няма същински блокчейн, а също и че парите са прекосявали през водещи банки, които не са алармирали за машинация.

Въпреки делата в Съединени американски щати и обстоятелството, че самата Ружа Игнатова е в неопределеност от края на 2017 година, OneCoin продължава да се промотира по целия свят. След изгубването й Игнатов, който е представян като водач на компанията, неведнъж обществено твърди, че е в непрекъснат контакт с нея, само че при свидетелските си показания в този момент декларира, че не знае къде е и не е имал контакт с нея от изгубването й. Докато течеше процеса против Скот " Капитал " изпрати въпроси до OneCoin за коментар по признанията на Игнатов, само че не получи отговор.

Още през октомври попитахме и българската прокуратура за коментар дали тя прави следствие, защото в материали по делото американските им сътрудници настояват, че OneCoin е плащала подкупи в редица страни, в т.ч и България, с цел да не бъде разследвана, а също и че изгубването й е предшествано от изтекла информация към нея, че ще й бъде повдигнато обвиняване.

Над месец по-късно, посред новините към процеса против Скот в българските медии, от прокуратурата дадоха отговор, че желаната информация не е социална по смисъла на ЗДОИ, доколкото е " обвързвана с възможна съответна прокурорска инспекция ".

Няколко дни централата на OneCoin на столичния пл. Славейков беше затворена, а в четвъртък от офиса се изнасяха мебели и съоръжение.

Фотограф: Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР