Призивът да не се пътува става все по-актуален с всеки

...
Призивът да не се пътува става все по-актуален с всеки
Коментари Харесай

Ще направим всичко възможно българите, за които няма редовни полети, да се приберат, обеща Росен Желязков

Призивът да не се пътува става все по-актуален с всеки минал ден, съобщи министърът на превоза Росен Желязков на брифинга в Министерския съвет.

„ Мисля, че всеки си дава ясна сметка за отговорността, която носи. За това, че не е време нито за странствуване, нито за туризъм, не е време за завършения. Сега е време за отговорност към всички. Ние би трябвало да осигурим естественото действие (на държавата- бел. ред.), което да бъде предпоставено от здравето на нацията, тъй като здравето е и ментално, здравето е и физическо”, изясни министърът. По думите му всички живеем с всеки минал ден в по-голяма тревога. Той добави, че тази тревога би трябвало да бъде превентирана от ограниченията, които се вземат, тъй като единствено и само вярата в ограниченията, в това, че тези ограничения работят, ще понижат това чувство за терзание и за стрес.

„ Ще поставим всички нужни старания, всичко, което зависи от страната, за това нашите сънародници, които нямат опция по линията на постоянните линии за прибиране в страната, да бъдат прибрани”, даде обещание министър Желязков. Това важало освен за сънародниците ни, за които се знае къде са, само че и за всички тези, които занапред ще узнаваме къде са.

„ Ще създадем нужната организация от летища, които действат в Европа, тъй като всеки минал ден се затварят от ден на ден и повече летища, затварят се от ден на ден и повече дестинации за насочна точка за достъп до въздушни пространства, само че да имаме опцията, тогава, когато имаме изясненост за хора, които могат да дойдат отвън Европейския съюз - някъде в Европа, и могат да бъдат събрани на едно място, да осигурим опцията да бъдат прибрани “, изясни още Желязков. Той посочи, че това ще е въпрос на преценка пъкъл хок - дали ще бъде за сметка на туроператор, дали ще бъде за сметка на самите пасажери, дали страната ще поеме съответна част от уговорките си. „ Но това ще се преценя пъкъл хок, тъй като сега няма информация кой по кое време в какъв миг за къде е тръгнал “, уточни министърът.

„ Ще се работи за всеки случай поотделно. Няма да остане случай, който да не бъде прегледан, само че би трябвало да е ясно - всеки носи самостоятелна отговорност за своите решения да пътува където и да е, както и носи отговорност за сметката, която би трябвало да се заплати “, обясни още той.

Росен Желязков увери, че Еврокомисията ще обезпечи транспортен кулоар за стоките, с цел да не се блокира снабдяването и веригите за доставки за промишлеността. Утре следва ексклузивен съвет на транспортните министри на страните-членки на Европейски Съюз във формат видеоконференция, на който единствена цел ще бъде търсенето на решение по какъв начин да се подсигурява свободното придвижване на артикули в границите на Съюза, „ даже с цената на това да бъде лимитирано свободното придвижване на проведен пасажерски превоз и свободно придвижване на персонални коли и пасажери “.

Това е изключително сензитивна тематика за периферните страни, акцентира транспортният министър. „ Защото Европа има център, ядро, има и външна страна. В центъра пазарът действа по-нормално, в сравнение с в периферията, тъй като в периферията страните са крайни дестинации. Трябва да осигурим свободното придвижване на артикули – има с изключение на жизненоважни артикули като хранителни артикули, като медикаменти и като съставни елементи за производство…., да осигурим чувството за това, че единният пазар в Европа функционира”, сподели транспортният министър.

„ Изправени сме пред невиждана обстановка, която слага под тестване освен националните правила и националните отговорности, само че и тези, които са на равнище Европейски съюз “, уточни Желязков. Той изясни, че всяка една държава-членка постанова своите национални ограничения, само че те би трябвало да бъдат съгласувани и координирани по метод, че да не се попречва опцията преносът да работи през трансевропейските транспортни коридори.

„ За да може в действителност Съюзът да бъде обединен организъм, а не да бъде цялост от доста национални ограничения и да се постанова за всеки индивидуален проблем да влизаме във взаимоотношения с министри на съответните действия по браншове, което изтощава “, добави министърът. Той означи, че във връзка с доставките до този миг нямаме съображение да се тормозим.

„ Европейската комисия твърдо е решена да обезпечи действието на директните коридори. България ще извършва този ангажимент. Важното е да се знае, че входните точки сред обособените страни действат обикновено “, приключи Росен Желязков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР