Приятелката му го намерила в банята, в кръвта му открили

...
Приятелката му го намерила в банята, в кръвта му открили
Коментари Харесай

Разплита се мистерията за смъртта на Елвис

Приятелката му го намерила в банята, в кръвта му разкрили коктейл от транквиланти Баба му и дядо му били братовчеди, страдал ли е Кралят на рока от генетично заболяване?
" Елвис Пресли е най-голямото културно събитие на 20-ти век ", сподели известният композитор и диригент Леонард Бернщайн пред кореспондент на TIME в края на 60-те години. Когато журналистът отвърна, че има и други актьори с огромно въздействие, като да вземем за пример Пикасо, Бернщайн просто повтори: " Не, това е Елвис ".44 години минаха от гибелта на емблематичния реализатор, който има 108 шлагера в Billboard Hot 100, 129 албума и 67 седмици на върха на класациите. Какви са трагичните условия, които довеждат до преждевременния завършек на музикалната икона, написа Лорън Хъбард в Town & Country.

Роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 година, Елвис Арън Пресли е на върха на славата, когато умира на 42 година в имението си в Мемфис, Грейсланд, на 16 август 1977 година Същия следобяд артистът е открит от приятелката си Джинджър Олдън легнал в безсъзнание на пода в банята в жилището си. Елвис бързо е откаран с кола за спешна помощ в Мемориалната болница на баптистите и след несполучливи опити да бъде върнат към живот, е разгласен за мъртъв в 15:30 часа.Въпреки че действителната причина за гибелта на Елвис наподобява е била сърдечна непълнота, сърдечният случай в този момент се смята за резултат от дългогодишната и сериозна корист с медикаменти.Подобно на доста реализатори от това време, Елвис е бил сериозен консуматор на  лекарства, отпускани с рецепта, в това число опиати, барбитурати и успокоителни. От токсикологичния разбор на кръвта му излиза наяве, че в тялото му е имало високи дози и на опиатите Dilaudid, Percodan и Demerol, както и Quaaludes и кодеин.

Обвинения против лекаря му доктор Ник

По-късно лекарят на Елвис в Мемфис - доктор Джордж Никопулос, прочут още като " доктор Ник ", е разследван като забъркан в гибелта на артиста. Никопулос стартира да лекува звездата през 1967 година През 1980 година медицинският му лиценз в щата Тенеси е преустановен за три месеца поради безсистемно определяне и разпределяне на следени субстанции. Според обвиняванията, през последните 20 месеца от живота на Елвис, на звездата са били предписани над 12 000 хапчета и други фармацевтични артикули. Елвис е носил три куфара с медикаментите, когато е пътувал (Никопулос твърди, че тези медикаменти са били употребявани от цялото обграждане на звездата).По-късно докторът свидетелства, че е давал на Елвис медикаментите, които е желал, тъй като в случай че не го направи, той просто ще ги вземе от различен доктор или вероятно ще се обърне към уличната дрога.През ноември 1981 година Никопулос е упрекнат в 11 закононарушения за определяне на медикаменти,  само че в последна сметка е оневинен. Той резервира медицинския си лиценз до 1995 година, когато е краткотрайно спрян от Съвета на медицинските специалисти в Тенеси.

Семейството крие резултатите от аутопсията

Днес е общоизвестно, че Елвис е употребявал опиати (това са правили доста известни реализатори от това време, в това число Джони Кеш и Джери Лий Луис). По време на гибелта му обаче фамилията и екипът на Елвис са съумели да запазят поверителните детайлности от живота му в загадка. Веднага след гибелта на артиста фамилията му желае частна аутопсия, с цел да се откри повода за гибелта. Главният медицински специалист от Тенеси Джери Франсиско пуска формалния акт за гибелта на звездата няколко дни по-късно, а като причина е посочен коронарен проблем, който не е обвързван с медикаментите. " Елвис Пресли умря от сърдечно заболяване и медикаментите, отпускани с рецепта, открити в кръвта му, не са съдействали за това ", споделя тогава Франсиско пред American Medical News. " Ако не беше вземал медикаменти, той отново щеше да почине. " Няколко патолози, взели участие в аутопсията,  обаче подлагат на критика тактиката на Франсиско (той явно е благоприятствал поверителността на семейството) и заключението. Много от лекарите настояват, че повода за гибелта на музиканта е токсична композиция от медикаменти. Тъй като настояването за аутопсия идва непосредствено от фамилията, а не по заповед на страната, цялостните констатации в смъртния акт са засекретени. През годините са направени голям брой опити документите да бъдат разпечатани. През 1993 година се възобновя следствието за гибелта на Елвис и са получени бележките на лекаря, само че не и от самата аутопсия.Две седмици след гибелта на звездата  Ballantine Books разгласява книгата на Стив Дънли " Елвис: Какво се случи? ". В нея има истории, разказани от трима някогашни охранители на артиста. При дебюта на книгата не е обърнато изключително внимание, тя става известна едвам откакто публицистите и обществеността стартират да очернят Дънли, някогашен кореспондент, поради изказванията му, че Елвис е употребявал опиати.Едва две години по-късно тази версия набира известност.

Новата версия

Обявена е нова причина за гибелта на Краля на рокендрола Елвис Пресли, заяви The Guardian преди броени дни. Тя е разкрита в новата книга на историчката Сали Хьодел - " Елвис Пресли: Роден да почине млад ". В монографията се твърди, че паметният артист е умрял не поради проблеми с алкохола и наркотичните субстанции, а поради редица генетични болести.Авторката прецизира, че бабата и дядото на Елвис са били братовчеди, а трима негови родственици по майчина линия са се споминали в ранна възраст. Майката на артиста - Гладис, си отишла от този свят едвам на 46. Тя и синът й, който умря на 42, преди гибелта си имали подобен 4-годишен дегенеративен интервал на утежняване на здравето, въпреки че Гладис не е приемала медикаментите, от които Елвис бил станал подвластен. Това не е инцидентно съвпадане, уверена е изследователката на биографията му.Историчката написа, че Елвис Пресли е страдал от девет болести, свързани с разнообразни системи в организма, пет от които са били вродени. По думите на Хьодел, тази нова информация е в положение да промени визиите за артиста като за " разгулна рокендрол звезда, умряла в банята си заради усвояване на прекомерно огромен брой хапчета ". В реалност Елвис се е опитвал да крие многочислените си здравословни проблеми, в това число бодърствуване, имунен недостиг, заболяване на дебелото черво и недостиг на алфа-1-антитрипсин, който води до провали в белите дробове и черния дроб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР