Приятели и почитатели се сбогуваха с Христина АнгелаковаКолеги, приятели и

...
Приятели и почитатели се сбогуваха с Христина АнгелаковаКолеги, приятели и
Коментари Харесай

Приятели и почитатели се сбогуваха с Христина Ангелакова

Приятели и фенове се сбогуваха с Христина Ангелакова Колеги, другари и фенове си взеха последно довиждане с оперната прима Христина Ангелакова. Поклонението беше във фоайето на Софийската опера - институцията, в която тя беше солист и шеф. Огромен гений, ослепителен уредник, добър другар и безрезервен преподавател на младежите, по този начин я дефинираха те . Христина Ангелакова умря в неделя на 73-годишна възраст.
 

 Приятели и фенове се сбогуваха с Христина Ангелакова БГНЕС
Баритонът Иво Йорданов призна, че приемал Ангелакова като втора майка. „ Пееше с нас, готвеше се с нас, учеше ни, всичко ”, сподели той през сълзи и описа: „ Докато учехме преди време съм я питал „ Как звуча, по какъв начин Ви харесва ” и тя споделяше „ Иво, няма да ме питаш такива неща. Като се съмняваш, показа си един аристократ по какъв начин би трябвало да звучи, един граф по какъв начин би трябвало да звучи и търси на сцената постоянно това да бъдеш аристократ и граф ”.
 
Седмица преди оперната прима да влезе в болница музикалният критик Марин Бончев се уговорил с нея да напише книга за живота й . „ Познавам живота ѝ добре и имам вяра, че с щерка ѝ ще се уговорим да продължа това дело ”, споделя той. „ Христина беше изумителна певица, само че още по-велика като уредник. Тя направи Моцартовия фестивал в Правец едно извънредно музикално събитие освен в народен, само че и в интернационален мащаб ”, сподели критикът.
 Приятели и фенове се сбогуваха с Христина Ангелакова БГНЕС-->
Като непосредствен човек и преди всичко другар дефинира Ангелакова художникът Атанас Андасаров. „ Разбира се, това другарство е поради човешките ѝ достолепия и поради моето почитание и поклонение пред големия ѝ креативен гений ”, сподели той.
 
 Голяма персона, рядко морална в тези среди, споделя за оперната прима солистът в Музикалния спектакъл Марчо Апостолов . „ Голям престиж, възпитател, герой и персонално аз усещам загуба ”, сподели той за Ангелакова.
 
Христина Ангелакова е била артистична даже в административната си работа, твърди драматургът на Софийската опера Красимира Филипова . По думите й Ангелакова е огромна фигура, която ще остави следа в националната музикална просвета. Светла й памет, сподели Филипова.
 Приятели и фенове се сбогуваха с Христина Ангелакова БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР