Привличаме младите с условия за бизнес и по-добър животЩе има

...
Привличаме младите с условия за бизнес и по-добър животЩе има
Коментари Харесай

Радослав Ревански: Общините сме стожер на държавността

Привличаме младите с условия за бизнес и по-добър живот Ще има повече пари за дребните обитаеми места Силно се надявам парите за енергийната успеваемост да стигнат и до дребните обитаеми места С бюджета се чакат 15% по-високи приходи на чиновниците в общинските администрации Белица е една от най-бързо разрастващите се общини в България Подкрепяме министър Андрей Цеков за децентрализацията на общините Въпреки че бяхме сложени в обстановка на оцеляване, районите получиха все по-европейски тип Кандидатирам се още веднъж за кмет на Белица, упоритостта ми е да развия курорта Семково и туризма, споделя Радослав Ревански, член на УС на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Ревански, Националното съдружие на общините в България организира в Пампорово заключителната си конференция за общински мандат 2019 - 2023 година Как се трансформираха районите в България през миналите 4 години?
-->
- В интервала 19-21 юни в Пампорово се организира заключителната конференция за сегашния мандат 2019-2023 г на НСОРБ. На нея направихме разбор. Мандатът беше белязан от невиждани рецесии. Първо бе Ковид-кризата, по-късно икономическата, след това пристигна и политическата рецесия. Тя отключи още рецесии - обществена, финансова... 

Въпреки всичко локалната власт остана единствената постоянна. Ние, кметовете, бяхме стожер на държавността и защитихме интереса на хората. Въпреки че бяхме сложени в обстановка на оцеляване, дръзвам да кажа, че районите в страната получиха все по-европейски тип. 

- Каква е равносметката за връзките сред изпълнителната и локалната власт? Какво би трябвало да се промени?

- Отношенията с централната власт постоянно са предизвикателство за нас, кметовете. Още повече, че за последните две години ние общувахме със седем държавни управления. 

Основната ни тематика постоянно е била финансовата децентрализация и продължаваме да настояваме за това. 

Трябва да бъда почтен - макар комплицираните връзки имаше и няколко положителни начинания, които се осъществиха. 

- Кои са те?

- Визирам дадените от Министерство на регионалното развитие над 400 млн. на общините за жизненоважни инфраструктурни планове - улици, пътища, ВиК. За първи път общините имахме еднообразно отнасяне от страна на централната власт. Тук държа да отбележа, че самодейността беше на господин Гроздан Караджов. След това тя се припозна и от министър Иван Шишков, който я осъществя. Сега сме радостни, че имаме схващане и от новото държавно управление в лицето на финансовия министър Асен Василев и на министъра на районното развиване Андрей Цеков. Имаме уверението, че останалите 50% са налични и ще бъдат разполагаем на общините да си довършим плановете.

- Министърът на районното развиване Андрей Цеков разгласи за собствен приоритет децентрализацията на общините. Кой би бил сполучливият модел?

- Министър Андрей Цеков има цялостната ни поддръжка за неговия приоритет по отношение на децентрализацията и се разбрахме на първата среща, че напълно скоро ще имаме изясненост за събирането на Съвета по децентрализация към Министерски съвет. Освен това се разбрахме всеки месец да имаме среща с УС на НСОРБ и да разясняваме и решаваме въпросите, касаещи общините. Това е една доста добра стъпка, която аз персонално изцяло поддържам и ще вземам участие интензивно. 

- Кои са новите провокации пред кметовете?

- Новите провокации пред кметовете са ежедневни. На този стадий е приемането на бюджета на общините, само че с цел да стане това първо би трябвало да има бюджет страната. Надяваме се час по-скоро това да стане.

- Процедурата към този момент стартира. За какво упорстват общините?

- Имаме към този момент контрактувани параметри по проектобюджета, касаещ общините - тук държа да отбележа че има завишение на заплатите на чиновниците в общинската администрация с близо 15 %, увеличена общата изравнителна дотация, дотацията за финансовите разноски. Надяваме се всички парламентарни сили да поддържат настояванията на общините и съм уверен, че ще срещнем схващане и поддръжка. 

- Предстои енергийната успеваемост на постройките. Трябва да се разпределят към 1,2 милиарда лв., като първичните данни бяха за към 3 милиарда лв.. Как ще се разпределят тези пари в случай, че няма да стигнат за всички хора? Топката още веднъж остава в кметовете да изясняват за какво за едни има, а за други не?

- Много значим е въпросът за енергийната успеваемост. Знаем от опит, че всички жители чакат да бъдат санирани блоковете. За страдание обаче парите, които са отделени от Плана за възобновяване и резистентност са три пъти по-малко, в сравнение с са нужни. Надяваме се на справедлива оценка и до 3-4 месеца по увещание от МЛЛБ да излезе класирането и да забележим по какъв начин са разпределени парите. Друг значим акцент от тази стратегия е, че дребните общини, в които блоковете са по-малки, имаме опасения, че не сме оставени в идентична конкурентна среда с огромните градове. Имахме своите обструкции, само че не бяхме чути, мощно се надявам парите за енергийната успеваемост да стигнат и до дребните обитаеми места.

- Какво се промени в Белица през последните 4 години?

- Белица е една от най-бързо разрастващите се общини в България и го споделям напълно съществено, колкото и да звучи нескромно. Всеки, който е идвал преди и в този момент може да види разликите. 

- Една от огромните гордости на Белица са младежите, които остават в града и работят за него. С какви дела ги ангажирате?

- Амбицията ни е от ден на ден и повече хора да привличаме в общината и несъмнено, наклонността за задържане на младежите и бизнеса да се резервира и развива. Опитваме се да сътворяваме условия за развиване на бизнеса, на дейните жители. Не желая да изреждам всичко, което сме създали. Трябва да се види онлайн. Имам ангажимент към хората да се грижа за тях и да развъртвам общината. Моята огромна упоритост е да развия курорта Семково и туризма в общината. 

- Ще се кандидатирате ли за идващ мандат и кое ще Ви е приоритет? 

- Да, ще се кандидатирам за кмет още веднъж и се надявам гражданските да продължат да ми гласоподават доверие, с цел да може дружно да продължим сполучливото развиване на община Белица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР