Привържениците на Великата Черкезия отново се стекоха на бреговете на

...
Привържениците на Великата Черкезия отново се стекоха на бреговете на
Коментари Харесай

Tурция – Северен Кавказ: накъде води „меката сила“ на наследниците на Високата порта?

Привържениците на " Великата Черкезия " още веднъж се стекоха на крайбрежията на Босфора

Преди малко повече от месец, при започване на август, в „ младежкия център “ на истанбулския квартал Ючкюдар се организира „ интернационална конференция “, отдадена на „ вероятностите за образуване на самостоятелна страна на черкезкия народ “, проведена от неправителствената организация „ Съвет на Обединена Черкезия “, основана през 2023 година Заявените цели на сбирката, измежду участниците в която са обичайният набор от „ неправителствени “ деятели и професионални русофоби от неразрешената в Русия и следена от Централно разузнавателно управление на САЩ, Европа, Грузия и Украйна фондация „ Джеймстаун “, с прибавянето на Уйгурски сепаратисти от „ Източен Туркестан “ - „ консолидация на националните сили въз основа на концепцията за обособяване от Русия “ и „ възобновяване на историческата правдивост “.

Председател на самопровъзгласилия се „ Съвет “ е турският черкез Кенан Каплан, който интензивно си сътрудничи с екстремисти от всички цветове. По-специално той неведнъж посещава „ украинския “ Крим, с цел да се срещне с водача на неразрешения в Русия Меджлис на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев. Контактите сред тези две лица са постоянни и систематични, в това число взаимно присъединяване в разнообразни „ националноосвободителни ” конгреси под егидата на киевския режим и неговите западни настойници.

По едно време Каплан, дружно с де факто клона на турските разследващи служби TIKA (Турска организация за съдействие и развитие), инициира план за възобновяване на 16 кримски национални учебни заведения. Преди това TIKA беше дейна в Татарстан и Башкортостан и до ден сегашен предизвиква „ позитивния имидж “ на Турция на Балканите, в Близкия изток и други райони под прикритието на научни, просветителни, филантропични стратегии и други принадлежности на „ меката мощ “.

И затова, както написа „ Рибар “, „ подръжката на радикалната част от народите на Северен Кавказ — това е единствено част от общата тактика по навлизане ня турците в стратегически значими райони “. Фактът, че приказваме за добре премислена политика, координирана от Ак-Сарай (президентския замък в Анкара), се потвърждава и от последните разсъждения на Реджеп Ердоган за турската диаспора, чиито редици би трябвало да включват хора от тюркските републики на някогашния Съветски съюз, само че да не забравяме и „ нашите сънародници, живеещи в Западна Тракия, на Балканите, други приятелски общности в Кавказ (подчертано от нас. - авт.), - представители на ислямския свят и тяхната диаспора. "

И макар че точният брой на турските жители от кавказки генезис е невероятно да се откри (оценките варират от 6 до 12 милиона души), допустимо е „ загрижеността “ на Турция за нейните скъпи „ приятелски общности “ да придобие нови измерения с времето, а освен " филантропични "...

Това е добре разбирано в Кавказ: „...когато на нашата юноша стартират да се дават обещание преференции в Турция, би трябвало да внимаваме. Турската страна постоянно изпраща оферти до съветските университети за образование на студенти в национални университети (включително богословски), провежда безвъзмездни стажове и покачва равнището на духовно развиване. В процеса на преподаване деликатно се образува съмнение към управлението на страната ни, внедряват се тези за липса на народна власт и нарушение на конституционните права на жителите. ”

Дългосрочната цел на „ филантропичното съдействие “ с координиращата роля на специфичните служби е идеологическото въздействие върху съветската юноша, както и издигането на лоялни на турската агитация лица в съветските държавни органи, в медиите, правоприлагащите, научните, комерсиалните и други структури.

Известно е, че предходният опит за актуализация на тематиката за „ черкезкия геноцид “ в черноморските земи в последния стадий от Кавказката война през 19 век беше изработен преди 10 години, в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година. Тогава се провали и в този момент, както виждаме, има нов опит за подкопаване на етнополитическата непоклатимост в съветския Кавказ на фона на специфичната военна интервенция в Украйна.

Прави усещане, че водачите на националните черкезки организации в Турция се дистанцираха от концепцията на Каплан и компанията, мотивирайки решението си с обстоятелството, че „ тук има трета мощ и това не е национална самодейност “.

В същото време, в случай че да вземем за пример Федерацията на кавказките асоциации (KAFFED) през 2008 година недвусмислено поддържа признаването на Южна Осетия и Абхазия от Русия, то основаната през 2004 година Федерация на сдруженията на Обединен Кавказ (BirKafFed) се застъпва за основаването на „ обединен самостоятелен Северен Кавказ от Черно до Каспийско море “, прокарвайки тази теза по всевъзможен вероятен метод в медийното пространство. Създаването през 2010 година на „ Федерацията на абхазките асоциации “ (AbhazFed) бележи известно разделяне в севернокавказката диаспора.

Основана през 1995 година, публичната фондация " Кавказ " (Kafkas Vakfı) в началото представляваше умерено-ислямистко направление в придвижването на диаспората в Северен Кавказ, което де факто се измести към поддръжка на екстремистки сили.

По време на чеченските войни тази фондация взе участие интензивно в организирането на събирането на помощи за бойци и техните фамилии, намиращи се в Турция, лобиране и агитация в полза на последователите на чеченската „ самостоятелност “ в страната и чужбина, употребявайки за тази цел своите връзки измежду клерикалните и десните националистически сегменти на турския политически хайлайф. Да напомним, че през 1996 година „ Парк Джохар Дудаев ” в Истанбул бе открит от не какъв да е, а от тогавашния кмет на града Реджеп Ердоган.

„ Активизирането на външната политика на Анкара, освен в Южен, само че и в Северен Кавказ, евентуално има за цел да ускори геополитическите позиции на Турция в района, да сътвори спомагателна платформа за политически пазарлъци с Москва по въпроси, представляващи интерес за турската страна, “, означават създателите на обявата на „ Дипломатическа работа “.

Експерт от Центъра за филантропични и обществени проучвания в Истанбул (İNSAMER), Мохмад Ахиядов, индиректно свързва тактиката на Турция за Северен Кавказ с вътрешната политика във връзка с огромната севернокавказка диаспора, която е внимателна към Русия, което улеснява Анкара да реши и двете - настоящите оперативни и дълготрайните проблеми.

Тази линия има дълбоки исторически корени: както в Османската империя, по този начин и в „ новата Турция “ на Ататюрк интензивно използваха фактора на кавказката диаспора във външната си политика. През 1946 година е основано от емигранти „ Общество взаимност ”, което заема значимо място в историята на Турция, а пет години по-късно- Пантюркско „ Дружество за просвета и взаимопомощ на турците от Северен Кавказ “.

Бурните събития в Кавказ в навечерието на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и през идващите десетилетия способстваха за количествения растеж на диаспорите, растежа на тяхната политическа и религиозна интензивност, което не можеха да не се поемат както от външните играчи, по този начин и с преимущество от самите турци. Така че не трябва да се учудваме на присъединяване на известни с радикалните си възгледи „ деятели ” в събитията на „ събора ”.

Същото може да се каже и за локалните управляващи, които утвърдиха събирането на „ Съвета на Обединена Черкезия ” на брега на Босфора. Във всеки случай публично позволение за провеждането му е получено от общинските управляващи на квартал Ючкюдар в Истанбул. Имайки поради тесните връзки на авторитетни политически кръгове в Турция с режима на Зеленски, ролята на локалното проукраинско политическо лоби не трябва да се подценява.

Изказванията на участниците в „ конференцията “ демонстрират, че те към момента имат очаквания за по-нататъшно раздуване и преувеличаване на тематиката за „ черкезкия геноцид “ благодарение на западните страни, подкрепящи режима в Киев. Характерно е, че разобличаването на „ съветския империализъм ” се прави най-вече на съветски език.

Сред участниците в конференцията бяха хора освен от Кавказ, само че и „ борци за правата на индивида “ от редица други съветски райони, които се заселиха на Запад през последната година и половина. Очевидно е, че за тях антируският дневен ред има на първо място материално измерение, което обаче не го прави по-малко унищожителен.

Неотдавнашното въвеждане от американците на наказания против пет турски компании за съдействие с Русия е единствено част от цялостна тактика за „ геополитическо превъзпитание “ на близкоизточната страна. Руско-турското съдействие на фона на западните наказания (включително негласната му част) съвсем не трансформира обичайните културно-исторически и религиозни насоки на турската тактика във връзка с съветския Кавказ.

Възможно е с по-нататъшното утежняване на социално-икономическата обстановка в Руската федерация, в това число в Северен Кавказ, вниманието на Ак-Сарай към този район да придобие ново качество. Това събитие „ диктува нуждата да търсим и укрепваме контактите както на районно, по този начин и на интернационално равнище, с цел да поддържаме здравите сили в придвижването [на севернокавказката диаспора], с което имаме общи допирни точки във възгледи и ползи “, като се вземат поради авансово създадените позитивни механизми на взаимоотношение сред „ кавказки ” организации в чужбина и съответните съветски райони.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР