Притесненията от инфлация може да пресушат ентусиазма за едри покупки

...
Притесненията от инфлация може да пресушат ентусиазма за едри покупки
Коментари Харесай

Потребителите очакват инфлацията да се ускори през следващата година

Притесненията от инфлация може да пресушат ентусиазма за едри покупки на семействата.

© Цветелина Белутова Изследването

Националната статистика прави оценка настройките на потребителите посредством изявленията лице в лице с над 1200 души на 16 и повече години. Балансът на мненията се получава като разлика сред относителните дялове на позитивните и отрицателните отговори. Ролята на наблюдението на потребителите е да дава предварителна индикация за трендовете в някои сфери на стопанската система, като упованията за приходите, брутния вътрешен артикул (БВП), безработицата. Още по тематиката
Европейската стопанска система продължава да забавя растежа си

Европейски Съюз и еврозоната изостават доста от Съединени американски щати по стопански напредък през второто тримесечие
31 юли 2018
Храните, горивата и хотелските услуги форсират инфлацията до 3.2% през юни

На месечна база цените се покачват с 0.1%, демонстрират данните на националната статистика
16 юли 2018
Доходите са нарастнали с 10% през първото тримесечие

В същото време разноските на семействата за храна и превоз се усилват надлежно с 11% и 26% по отношение на година по-рано
16 май 2018 Потребителското доверие в стопанската система леко се утежнява като редом с това упованията за продължаващо повишаване на съществени артикули се усилват. Това демонстрират данните на националната статистика за наблюдаване на потребителите към юли.

Нагласите за стопанската система през идващите 12 месеца са надолу както по отношение на предходното тримесечие, по този начин и спрямо година по-рано.

Домакинските бюджети

Данните демонстрират по-резервирани настройки за финансовото положение на семействата през идната година по отношение на числата от април (с 0.8 пункта надолу). Те евентуално идват главно от инфлационните страхове (които се покачват с 9.4 пункта), защото настройките за безработицата са да продължи да пада, което усъвършенства покупателната дарба на семействата. За информация, годишната инфлация през юни се увеличи до 3.2% в резултат на поскъпващи храни, горива и някои услуги.

В резултат на тези релативно отрицателни упования за домашните финанси по-малко хора възнамеряват покупка на кола, жилище или да стартират ремонт вкъщи.

Планове за спестявания

Същевременно пък различен индикатор регистрира, че потребителите одобряват актуалната обстановка за по-удобен миг по отношение на април за покупка на предмети за дълготрайна приложимост. Повече хора възнамеряват да харчат в този момент, а през идната година да икономисват, демонстрират данните.

Това значи, че потреблението евентуално ще продължи да е главен мотор за стопанската система и през второто и третото тримесечие на 2018 година На доктрина, терзанията от инфлация може да пресушат ентусиазма за покупки, което от своя страна да забави стопанската система.

Страховете на хората в България ненапълно се четат и в прогнозите на институции като Европейска комисия, МВФ и Световната банка, които също чакат по-висок ритъм на напредък на потребителските цени през тази година. Икономистите пък към този момент са на мнение, че ускорението няма да е притеснително високо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР