Притежаваната от Лукойл рафинерия Нефтохим заобикаля забраната на Европейския съюз

...
Притежаваната от Лукойл рафинерия Нефтохим заобикаля забраната на Европейския съюз
Коментари Харесай

Политико: Лукойл Нефтохим заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Притежаваната от " Лукойл " рафинерия " Нефтохим " заобикаля възбраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с артикули, създадени от съветски нефт. 

 

Това излиза наяве от съвместен разбор, направен от " Глобъл Уитнес " (Global Witness), основания в София Центъра за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, представен от уеб страницата " Политико " (Politico), съобщи БНР.

 

Според цитирания от " Политико " отчет, като се възползва от дерогацията – т.е. европейското изключени от глобите против Русия поради водената от нея война против Украйна, бургаската рафинерия е натрупала солидни облаги. Анализаторите показват, че тя създава горива и масла от евтината съветска суровина, които изнася за страни отвън Европейския съюз.

 

Според отчета обаче, продукцията по-късно се претрупва от транспортен съд на транспортен съд в намерено море или на интернационалните пристанища, с цел да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и даже в Съединените щати.

 

" Текущата граница на цените на петрола, избрана на 60 $ за барел, е нарушена. Руският нефт Уралс (Urals) се търгува на към 75 $ за барел ", се споделя в обявата, съгласно която съветският експорт продължава да пораства и доближава " рекордните " 3,72 млн. барела дневно при започване на октомври.

 

" Приблизително 20-25% от европейския импорт на недопечен нефт и рафинирани артикули към момента е с съветски генезис, постоянно непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия “, разясняват откривателите.

 

Според тях, за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона съветски недопечен нефт.

 

" Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 милиарда евро като директни налози – сума задоволителна за ръководството на наемническата група " Вагнер " за година “, излиза наяве от обявата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР