Притчата за талантите казва: Това, което Господ ни е дал,

...
Притчата за талантите казва: Това, което Господ ни е дал,
Коментари Харесай

Никола Антонов: Децата са най-добрите богослови

„ Притчата за гениите споделя: „ Това, което Господ ни е дал, не трябва да го заравяме, тъй като ще ни се отнеме – освен то, само че ще ни се отнеме всичко “, сподели Никола Антонов , новинар от БНР, който преди 13 години обаче сменя попрището и се отдава на IT бранша. Паралелно с това обаче е и солист в най-хубавите църковни хорове, води и работилница за Източно църковно пеене в храма " Рождество Христово " в столичния квартал „ Младост “.

„ Църковното пеене и въобще пеенето постоянно е било част от живота ми. В продължение на няколко години вземах и уроци по класическо пеене в желанието си да развия гения си. От няколко години пътувам до Гърция, където се изучавам от най-големите корифеи на така наречен " Византийско църковно пеене ". У нас го назоваваме " Източно църковно пеене ". Това е църковната музика, която са изпълнявали, творили и създавали нашите възрожденски учители и общественици “, сподели той.

В храма " Рождество Христово " има много интензивно неделно учебно заведение, което се посещава от доста деца. А в работилницата по пеене също има курсове по църковно пеене, с изключение на за възрастни, и за деца.  

„ Децата са най-хубавите богослови “, сподели Антонов.

Според него родителите са тези, които би трябвало да „ поставят “ нещо в душите на децата като духовна храна. Едни деца, които израстват във образование в православие, те порастват в обич, във религия, и „ няма по какъв начин и няма за какво по-късно да посегнат към опиатите – те имат смисъла и насладата от общуването “.

„ Ходенето на черква не е наложително, както въобще не е наложително да бъдем християни, още по-малко положителни хора. Но индивидът е общностно създание, църквата е мястото, където ние споделяме между тях тази непосредственост и тази добрина, която другояче ще остане самостоятелно в нас и тя ще почине, няма да даде плод. За да даде плод, ние би трябвало да живеем дружно в една общественост, и от епохи, изключително за нашия народ, това е била църквата, най-малко неделното свещенодействие. Целта на детската работилничка е да се приобщят и да се потопят в литургичния живот на църквата, да се „ наквасен “ в живата вода на църковното свещенодействие, с цел да може по-късно от тях да израснат едни здрави хора със здрава ценностна система и постоянен морал “.

В звуковия файл можете да чуете изявлението на Таня Величкова с Никола  Антонов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР