Пристигането на пролетта не се свързва само с по-топли дни,

...
Пристигането на пролетта не се свързва само с по-топли дни,
Коментари Харесай

Пролетно почистване: Намалете риска от алергии и астма


Пристигането на пролетта не се свързва единствено с по-топли дни, прелестно чуруликане на птички и раззеленяващи се дървета. За множеството от нас, пролетта значи и че е време за пролетно разчистване.  

След зимата, изкарана у дома на затворено, с първите слънчеви дни идва време да отворим порти и прозорци, да пуснем свежия въздух вътре и да почистим от прахуляк и застояла нечистотия всичко у дома. От матраците и килимите, през кухненските шкафове, банята и килера, до дрешника - пролетното разчистване е значимо освен тъй като ще внесе непорочност и прохлада в дома ни, от които по този начин имаме потребност с новия сезон, само че и тъй като ще помогне да понижим риска от появяването на алергии и астма. 

 
Почистете главно мухъла и праха
Мухълът и прахът са едни от най-големите виновници в дома за появяването на алергии. Прахът е на всички места, а до момента в който се движи, улавя замърсители и ги придвижва. 

Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър, който филтрира огромна част от алергените и улавя всички микро частици, даже тези, които са още в придвижване. Почистете с прахосмукачката всички ъгли и пространства у дома, изключително тези, които употребявате по-рядко, а по-късно минете с дезинфекциращ препарат за още по-голяма успеваемост. Всичко належащо за домашното разчистване и безупречна непорочност ще намерите в - изберете препарати с висока интензивност против вируси и бактерии, в това число вируса на COVID-19, с цел да сте сигурни, че домът ви е предпазен. 

Не забравяйте да отделите време и на мъчно забележимите места като тези над кухненските шкафове, рафтовете, всевъзможни пространства за предпазване. Обърнете изключително внимание и на повърхностите в банята и зад шкафовете, изключително в пространствата, където има повече влага - там рискът от появяването на плесен е по-голям, изключително след зимните месеци, когато рядко е влизал пресен въздух. Ако забележите плесен, не е целесъобразно да го чистите с влажен парцал, тъй като може да го разнесете в близост. 

 
Почистете матрака, с цел да намалите риска от астма и дихателни болести
Може и да не ви се има вяра, само че матракът е една от най-мръсните движимости в дома - а прекарвате наоколо до него най-малко една трета от живота си. Знаете ли, че матракът може да удвои усили тежестта си доста в границите на 10 години, поради цялата пот, прахуляк и останки от кожа, които проникват в него? 

Звучи много неприятно, само че е реалност - матраците са цялостни с пърхот, мухъл и други нездравословни субстанции, и колкото по-стар е матракът, толкоз по-високо е тяхното количество. Това се трансформира в в действителност притеснителна вест, защото тези субстанции може да са извънредно нездравословни за хора, страдащи от астма и сенна хрема или предразположени към дихателни болести. 

Проветряването на въздух може да направи чудеса - в случай че имате опция, изкарайте матрака на открито и го оставете да се проветри и да се напече от слънцето. Добра концепция е и да го изтупате с тупалка, с цел да премахнете част от насъбрания прахуляк и алергени. Можете да употребявате и - комбинацията от сода за самун и етерични масла има антибактериален и дезинфекциращ резултат, и е изцяло безвредна. 

Истината е обаче, че колкото и да чистите и проветрявате остарелия матрак, в един миг просто би трябвало да го промените. Съвременните матраци имат специфични антибактериални покрития, които понижават натрупването на прахуляк и алергени.


Отървете се от домашния акар - провинен №1 за алергиите
За страдание, колкото и да се пробвате, в никакъв случай няма да се отървете напълно от домашния акар - хората и домашните любимци непрекъснато спомагат за тяхното размножаване. Невидими за елементарното око, тези гадинки се хранят с мъртви кожни кафези, а хората отделят 1.5 грама всеки ден - количество, което е задоволително да изхрани един милион акари. 

Акарите живеят там, където има най-вече мъртва кожа - в дюшеци, матраци, спално долни дрехи, възглавници, дамаската на дивана и фотьойлите… на процедура на всички места в дома, изключително там, където се събира повече прахуляк и косми от животни (например под леглото и в ъглите на стаята). И въпреки акарите да не жилят и да не хапят, те са един от най-големите източници на алергени, причиняващи алергична астма, дерматит, конюнктивит, хрема и други алергии.

Редовното разчистване на всички мебели и повърхности у дома е изключително значимо, с цел да се понижи количеството на акари. Изтупвайте постоянно завивките и възглавниците и ги перете на антибактериална стратегия, проветрявайте постоянно спалнята и почиствайте праха от всички гладки повърхности. Не забравяйте детските играчки - те би трябвало да се перат постоянно или, с цел да се понижи наличието на алергени, породени от акарите. 

Добър вид е и да поддържате влажността в дома под 70% - това ще понижи развиването на домашния акар, който се усеща най-добре при относителна мокрота 75%. 

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР