Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер временно ще изпълнява функциите на

...
Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер временно ще изпълнява функциите на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Иран ще изпълнява функциите на президент

Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер краткотрайно ще извършва функционалностите на президент на ислямската република до провеждането на нови избори. Срокът, в който гласуването би трябвало да се организира, е 50 дни.

68-годишният Мохбер, дружно с ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, ще бъде част от тричленен съвет, който ще се занимава с организацията на новите избори, цитира OFFnews.bg.

Той е считан за непосредствен до висшия водач Али Хаменей, който има последната дума по всички ирански държавни въпроси.

Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 година, откакто Раиси беше определен за президент.

Reuters написа, че той е бил част от група ирански публични лица, които са посетили Москва през октомври 2022 година и са дали зелена светлина за доставка на Русия на ракети земя-земя и безпилотни самолети.

През 2010 г. Мохбер е включен в листата със наказания на Европейски Съюз за хипотетично присъединяване в " действия, свързани с нуклеарни и балистични ракети ". Две години по-късно той е изваден от листата.

По-рано той е оглавявал Setad, капиталов фонд, обвързван с висшия водач Хаменей.

През 2013 година Министерството на финансите на Съединени американски щати добави Setad и 37 сдружения, които той контролираше, към санкционния си лист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР