Пристанище Варна-Запад ще получи инвестиция от 400 милиона лева за

...
Пристанище Варна-Запад ще получи инвестиция от 400 милиона лева за
Коментари Харесай

С 400 млн. лева България повишава плавателността на пристанище Варна-запад

Пристанище Варна-Запад ще получи инвестиция от 400 милиона лв. за драгиране на навигационни канали, разяснява министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на конференция " Управление на корабния трафик в България ", написа PortSEurope.

Той изясни, че интегрираната транспортна тактика на държавното управление за интервала до 2030 година е политика, която визира освен развиването на Черноморския район, само че и връзките сред Европа и Азия. Нарича се интегрирана транспортна тактика, тъй като обгръща всички браншове на превоза - суша, въздух, море и река.

Инвестицията е ориентирана към развиване на пристанище Варна-запад и повишение на неговата плавателност. Дълбочината на прегазване на корабите ще бъде увеличена с още 2 метра, с цел да доближи 13,5 метра. Изпълнението стартира тази година, с цел да завърши през 2021 година.

Министърът разясни, че страната е притежател на терминалите Варна-Запад и Варна-Изток, в границите на едно сдружение, Варна Порт ЕАД, а развиването на пристанищната инфраструктура е ангажимент за развиването на комерсиалната активност на транспорт на товари по море и река.

Правителствената политика е да дава летищна и пристанищна инфраструктура разполагаем на частните сътрудници под формата на концесионни контракти.

Пристанищата Варна, Бургас и Русе ще бъдат проучени и най-вероятно ще бъдат подложени на степен на насочена към концесионна употреба.

Желязков преглежда комерсиалния капацитет на страната като директна страна сред Азия и Европа, употребявайки уреди, които свързват Черно и Каспийско море с Персийския залив. Той включва дигитализацията като част от пристанищната инфраструктура.

Правителството търси задгранични вложения и китайският интерес е евентуален, като се имат поради сериозните вложения в пристанищна инфраструктура на доста страни от Северното средиземноморие.

Варна има капацитет за китайски вложения, само че пристанището би трябвало да работи с локални конкурентни пристанища като Солун и Констанца, с цел да създаде районни транспортни коридори. Например железопътните връзки се развиват по оста на пристанището Солун-Варна-Русе.
Новата икономическа комерсиална политика на Китай " Един пояс, веднъж " наподобява евентуален източник на вложения. Тук не би трябвало да се подценява ползата на Съединени американски щати към пристанище Александруполис в Северозападна Гърция.

Вашингтон и Атина преди малко подписаха обновена версия на актуалното Споразумение за взаимно съдействие в региона на защитата, което може да докара до американско военно наличие в пристанището и се пробва да изключи китайските вложения в гръцкото пристанище.

Това може да повлияе на настоящата капиталова политика на Китай в районните пристанища в Беломорието и Черно море.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР