Присъствието на САЩ в Естония потвърждава значението на отношенията с

...
Присъствието на САЩ в Естония потвърждава значението на отношенията с
Коментари Харесай

Естония благодари на САЩ за военното ѝ присъствие

Присъствието на Съединени американски щати в Естония удостоверява смисъла на връзките с трансатлантическия съюз и прави защитата на НАТО на източния фланг още по-ефективна, съобщи министър-председателят Кая Калас след среща с ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Тя бе представена от пресслужбата си.

" Благодарих на министъра на защитата Остин за неговата и на Съединени американски щати работа в поддръжка на Украйна и за подсилване на НАТО. Нашето двустранно съдействие в региона на защитата и наличието на Съединени американски щати тук са от основно значение за сигурността на Естония и на Алианса ", съобщи Калас.

Тя съобщи, че " приносът на Съединени американски щати за сигурността на Естония и Европа е хладнокръвен ".

" Увеличеното наличие на американските сили в Естония и нашия район е удостоверение на значимостта на връзките с трансатлантическия съюз и ще ни разреши да създадем защитата на НАТО и отбраната на източния фланг още по-ефективни ", акцентира тя.
 Естония: Руската опасност за балтийските страни нараства
Естония: Руската опасност за балтийските страни нараства

Талин обаче не чака Москва да натисне " нуклеарното копче "

Премиерът също по този начин прикани за увеличение на индустриалния потенциал в отбранителната индустрия, с цел да се дават на Украйна муниции.

" Представих на Остин концепцията, разисквана с държавните и държавните ръководители на Европейския съюз предходната седмица, за взаимно образуване на публични поръчки в региона на защитата в поддръжка на Украйна и се надявам, че скоро ще можем да я представим на Европейски Съюз ", добави Калас.

От своя страна Остин похвали Естония за забележителните ѝ разноски за защита, които са нарастнали до близо 3 % от Брутният вътрешен продукт , както и за ролята на Естония в поддръжката на Украйна и приемането на бежанци.

По-късно на конференция в Талин Остин съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да способстват за сигурността на Естония " без никакви условия " и назова " продължаващото наличие на американски войски и ракетни системи HIMARS в Естония " добър индикатор за това.
 Естония дава на Украйна касетъчни муниции
Естония дава на Украйна касетъчни муниции

Подкрепа против съветската експанзия

Той съобщи, че " Съединени американски щати са твърдо решени да поддържат свободата и суверенитета на своите балтийски съдружници ". Остин добави, че член 5 от контракта на НАТО за взаимопомощ на страните членки при положение на нахлуване против една от тях " остава в действие ".

Според пресслужбата на естонското министерство на защитата Остин и естонският му сътрудник Хано Певкур са разискали проекти , свързани със основаването на естонска дивизия и поддръжката на Съединени американски щати за построяването на нейната конструкция в границите на НАТО.

Беше маркирано, че Естония влага 140,5 млн . $ помощ за сигурност от Съединени американски щати за придобиване на многоцелеви ракетни установки HIMARS.
 Лойд Остин: Путин мислеше, че интернационалната общественост ще се помири
Лойд Остин: Путин мислеше, че интернационалната общественост ще се помири

Започна срещата във формата " Рамщайн "

Остин беше осведомен за активността на американска пехотна част, ситуирана в Естония, която експлоатира ракетни системи HIMARS с принадлежности и системи за ръководство .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР