Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство би изпратило силно послание

...
Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство би изпратило силно послание
Коментари Харесай

Йоханис: Румъния в Шенген означава единство в ЕС

Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство би изпратило мощно обръщение за взаимност и единение в Съюза и би асъдействало доста за консолидирането на европейската сигурност. Това съобщи в понеделник румънският президент Клаус Йоханис, представен от " Аджерпрес ".

Той направи изказването по време на среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) .

Държавният глава п одчерта нуждата от приемане на позитивно решение в тази тенденция допустимо най-скоро .

Президентът благодари на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз за напъните, положени за напредъка на европейския дневен ред през втората половина на 2023 година, " в извънредно комплициран подтекст, белязан от голям брой провокации и рецесии със обилни последствия на европейско и международно равнище. ".

Йоханис акцентира запазването на единството във всички  действия и отбраната на европейските полезности и правила, още по-важно при продължаващата война в Украйна, само че също и при рецесията в Близкия изток и други провокации - стопански, климатични или миграционни.

Йоханис настоя за продължение на забележителната поддръжка от Съюза за Украйна, която би трябвало да остане приоритет в дейностите на Европейски Съюз. В този смисъл той се разгласи за нуждата от приемането на повсеместен пакет от ограничения и решения за Украйна на Европейския съвет.
 Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България
Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Страната слага няколко условия това да се случи

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

През декември 2022 година Европейската комисия беше подготвила всичко, с цел да могат България, Хърватия и Румъния да се причислят към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер обаче разгласи, че няма да се съгласи с това разширение, защото отбраната на външните граници на Европейски Съюз въобще не действа.

В последна сметка Хърватия се причисли към Шенген от 1 януари 2023 година, до момента в който България и Румъния не престават да чакат зелена светлина. Близо година по-късно към момента няма изясненост дали Австрия ще вдигне ветото.

След полемики с Европейската комисия и най-много със засегнатите балкански страни, вътрешният министър Карнер сложи на масата оферта, която може да докара до отнасяне на българи и румънци по време на полети ( " Еър Шенген " ), като че ли и двете страни са част от Шенгенското пространство, написа австрийскто издание Kurier. Междувременно сухопътните граници ще запазят настоящия си статут; България и Румъния публично няма да са членове на Шенген.

Mинистър Карнер ще пътува до Словения идната седмица, с цел да разиска в с представители на тези страни кои условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да бъде вдигнато ветото за " Еър Шенген ". Той слага три условия. Това са:
Разполагането на Frontex в България се утрои. Парите за разширение на граничната защита и инфраструктура (оградата) по външните граници на България и Румъния би трябвало да дойдат от Европейската комисия. Засилване на граничния надзор сред Румъния и България, както и Унгария и Румъния, както и разполагането и изпращането на консултанти по документи от Австрия на летищата в Букурещ и София. България и Румъния да поемат търсещите леговище сега в Австрия, изключително афганистанци и сирийци.
Дори ветото за Шенген да не е анулирано изцяло, " Еър Шенген " въпреки всичко значи огромно облекчение за пасажерите от засегнатите страни. Пътниците на самолетните компании от Румъния и България към този момент няма да би трябвало да минават през паспортна инспекция на полети в границите на Европейски Съюз, само че като всички останали ще би трябвало да се легитимират при чекиране.

Герхард Карнен неведнъж е посочвал, че Австрия не подвига ветото, тъй като Шенген не действа пълноценно . Той посочи, че хиляди незаконни мигранти доближават до Австрия поради неприятната защита на външната граница на Европейски Съюз.

Припомняме, че и са двете страни, спиращи България и Румъния да се присъедният към Шенген. Нужно е единогласие измежду страните членки за разширението на шенгенското пространство.
 Денков отхвърли договорка Шенген по въздух против повече мигранти у нас
Денков отхвърли договорка Шенген по въздух против повече мигранти у нас

Той имал " някакви терзания за Конституцията "

Премиерът Николай Денков не счита, че има партии и политици в България, които да саботират приемането на България в Шенген. " Не мисля, че има такова нещо, тъй като това би било прекомерно съществено национално изменничество ", съобщи министър-председателят в отговор на въпрос на News.bg преди да вземе присъединяване във на Националното съдружие на общините на Република България (НСОРБ) за общински мандат 2023-2027 година

Той изясни, че това, което държавното управление продължава да упорства, е, че договарянията за Шенген би трябвало да продължат до последния вероятен миг, има още какво да се предоговори. Продължават срещите - през днешния ден е имало среща на някои от външните министри, а в идващите дни Денков ще се види с канцлера на Австрия. Преговорите за Шенген не са завършили, безапелационен бе министър председателят.
 За Българска социалистическа партия непълен Шенген е подмятане на трохи
За Българска социалистическа партия непълен Шенген е подмятане на трохи

Неприемливо е да има спомагателни условия, акцентира Корнелия Нинова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР