Присъединяването към Еврозоната не ни плаши, напротив - има установени

...
Присъединяването към Еврозоната не ни плаши, напротив - има установени
Коментари Харесай

30 години изграждаме и поддържаме платежната инфраструктура на България

Присъединяването към Еврозоната не ни плаши, в противен случай - има открити сигурни механизми то да се случи и ние ще ги следваме, споделя основният изпълнителен шеф на БОРИКА АД Мирослав Вичев
- Господин Вичев, 30 години за завършека на кои планове стигнаха на БОРИКА и за кои е нужно още време?

- Нашата компания има солидна история. В началото съвсем цялата автоматизация на всички банки в България е била обезпечавана от " Банксервиз ", която се сля с БОРИКА през 2010 година и в този момент сме едно цяло. БОРИКА сътвори Националния картов суич, който превключва преводите сред всички банки. Това е огромно постижение на платежната среда на страната ни. Малко страни имат подобен независим платежен суич. При нас се развиват и голям брой планове, които са в ход. Например електронните подписи - облачни и мобилни, посредством телефони. Подобряваме сигурността на 3D паролите за отбрана при заплащане в интернет. Започваме да работим и по instant payments - модерните в Европа бързи заплащания до 10 секунди, от сметка в сметка, сред две банки, за суми до 15 000 евро. И въпреки всичко главното, което БОРИКА обезпечава през днешния ден, е националната софтуерна инфраструктура за всички банки в България.

- Финтех революцията пред какви стратегически задания ви изправя?

- Напоследък постоянно се майтапим, че сме най-старата финтех компания у нас. Но това фактически е по този начин - предлагаме финтех услуги отпреди 25 години. Услугата Инфобанк да вземем за пример разрешава на дадена компания да види сметките си във всички банки и да получи систематизирана информация. " Банксервиз " вкарва и развива финансовите технологии още отпреди 50 години, с началото в изчислителните центрове на Българска народна банка. Преди 30 години се отделя като независимо акционерно сдружение. Днес сме лицензирани и като платежна институция. Целият този опит, насъбран през годините, ни прави един от мощните играчи в новите условия на финансово-технологични нововъведения.

- На организационно равнище по какъв начин се готвите за влизането в Еврозоната?

- Промените при нас ще бъдат в резултат на съответни решения за влизане в Eврозоната. До момента нямаме директно присъединяване в самата подготовка. Българска народна банка и Министерството на финансите са тези, които движат процеса. В него има редица стъпки. Сега към момента тече прегледът на активите от Европейската централна банка (ЕЦБ). Тъй като курсът на лв. е закрепен към еврото, настройката за работа с левове и евро е безусловно еквивалентна в България. Някакви съществени катаклизми аз персонално не чакам. Когато се обърне левовата платежна система в евро, заплащането няма да става в Българска народна банка, а в съответни сметки в Централната банка на Европейския съюз - ЕЦБ, в Таргет 2. Ние сега имаме платежна система - БИСЕРА 7, която се разплаща в Таргет 2, тъй че в учредителен проект ще се слеят двете системи и ще преминем в евро. Таргет 2 е платежната среда в ЕЦБ, в която се разплащат всички банки в Еврозоната. БОРИКА сега ръководи съставния елемент благодарение на Българска народна банка, която дава опция за еврови разплащания през сметки на нашите банки в ЕЦБ в евро. Когато се стигне до превръщане на стопанската система на България в евро, досегашните платежни принадлежности и среди ще се извърнат в евро, което, искрено казано, доста наподобява на плана за деноминацията от 1999-2000. Малко по-сложно е, само че софтуерно е още един централен план за съгласуване и не провокира сериозен стрес у нас. Такива неща са правени, могат да се създадат от нас и от централната банка в споразумение с всички участници в платежния развой.

- Колко огромен е екипът ви и какво бихте му споделили през страниците и уеб страницата на " Мениджър "?

- Екипът, който заварих тук през 2016 година, беше малко под 300 души. Сега сме към 350. Имаме бизнес офиси в София, където е по-голямата част от хората, и в Пловдив. Част от специалистите ни са ситуирани в страната и обслужват крайни клиенти на услугите електронен автограф, електронна фактура и Инфобанк. Голяма част от сътрудниците имат дълъг професионален път, от време на време до 30 години в компанията. Това са водещите за страната специалисти, които вземат решение най-сложните проблеми във връзка с централната софтуерна инфраструктура, залегнала в основата на банките в България. В момента привличаме и назначаваме и доста младежи. Аз имам дълготраен опит в банковия бранш и мога да настоявам, че нашият екип има респектираща цялост от знания, опит и новаторски дух, които ни оказват помощ да държим лидерските си позиции.

Интервю: Невена Любенова 
page_102.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР