Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която бе призната за виновна

...
Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която бе призната за виновна
Коментари Харесай

Съдът намали с две години присъдата на акушерка, пребила новородено

Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която бе приета за отговорна в опит за ликвидиране на новородено, е понижена от 18 на 16 години. Решението е на апелативния съд в София, който гледа делото на втора инстанция. Сега страните имат опция да апелират пред Върховния касационен съд.

Детето бе пребито на 18 април 2015 година в болница СофияМед. Веднага след случая Ковачева бе задържана и уволнена. На първа инстанция акушерката бе наказана на 18 години затвор, а в претекстовете си съдът записа, че на детето са нанесени минимум 39 удара, като то е било и притискано и душено. Вследствие на контузиите развива епилепсия.

Втората инстанция се съгласява напълно с изводите на градския съд като се изключи размера на присъдата. В претекстовете си съдиите Камен Иванов, Алексей Трифонов и Емилия Колева акцентират, че акушерката не е страдала от психологично заболяване, нито пък е имала признаците на професионален " бърнаут ".

" Няма безапелационни данни за развиването на подобен синдром у подсъдимата предвид на упражняваната от нея специалност. Колегите ѝ декларират, че се е отнасяла отговорно към отговорностите си, без недоволства и спорове. По делото няма данни за и от проучвания на здравето и субективните недоволства на личния състав от отделението по неонатология по отношение на защита на труда и сигурността в болничното заведение ", пишат тримата съдии.

Едновременно с това обаче те акцентират, че Ковачева е работила доста, не са ѝ обезпечавани изискваните от закона почивки, работила е изключително в нарушаване на закона и това в някаква степен е асъдействало за дейностите ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР