Природозащитниците се канят да раздадат на министрите бурканче чист въздух

...
Природозащитниците се канят да раздадат на министрите бурканче чист въздух
Коментари Харесай

Ново тайно решение за Пирин и бурканчета чист въздух за МС

Природозащитниците се канят да раздадат на министрите бурканче чист въздух от Пирин. Повечето министри обаче са в Брюксел. Сред тях е и екоминистърът Нено Димов, който ще показа пред отрасловата комисия на Европарламента целите на българското европредседателство в региона.

Трите претенции до държавното управление са известни: анулация на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на Нено Димов и откриване на действителния притежател на ски зона Банско.

От обединението „ За да остане природа в България “ обявиха, че са получили план за скрито ново проекторешение на държавното управление, засягащо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 година, а точно - какво ще се направи при възможната поява на капиталово желание за втори кабинков въжен превоз в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Изпратеното проекторешение е без пояснения, без претекстове и без информация защо е изпратено. В него не се предлага анулация на решение 821, което е за противозаконната смяна на проекта за ръководство на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване, предизвестяват природозащитниците.

Те са изпратили сигнали до разнообразни институции: сигнал до ОЛАФ за възможен спор на ползи по отношение на изявления на комисаря по районно развиване Корина Крецу, че поддържа развиването на Банско; сигнал до Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО за неспазване на решенията му за Пирин; сигнал до Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия за водоравен проблем с практиката за екологични оценки на проектите за ръководство на националните и естествените паркове в България; писмо до Министерски съвет с настояванията на митинга въпроси от евродепутати към Европейската комисия по отношение на неспазване на две европейски наставления в тази ситуация с Пирин, които доведоха до покачване на въпроса при чуването на българския министър ръководител пред Европейския парламент на 17 януари 2018 година Ска Келер нападна

Евродепутатът и съпредседател на групата Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер ще показа в това време пред публицисти гледната си точка за върховенството на закона в България, европейската политика за леговище, корупцията и следствията от построяването на втори въжен превоз на Банско.

Келер повдигна въпроса за митингите в отбрана на Пирин по време на чуването на премиера Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург за целите на българското председателство. Премиерът й отговори, че по-зелено държавно управление от неговото няма.

Евродепутатът е сезирала Европейската комисия по проблема.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР