Природозащитниците от Коалиция За да остане природа в България изпратиха

...
Природозащитниците от Коалиция За да остане природа в България изпратиха
Коментари Харесай

Екоактивисти искат спиране на субсидиите за паша в националните паркове

Природозащитниците от Коалиция " За да остане природа в България ” изпратиха отворено писмо до премиера Николай Денков, екоминистъра Юлиян Попов и до агроминистъра Кирил Вътев, в което упорстват за преустановяване на дотациите за сезонна паша (пасторализъм) в националните ни паркове.

    " Това е основно за опазването на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища на територията на страната ни, които така и така са под сериозното въздействие на климатичните промени и антропогенния напън. Подпомагането на животновъдите може да става в други райони и/или като се вдигне процентно субсидирането по други ограничения ", декларират от екообединението.

От Коалиция " За да остане природа в България ” напомнят, че мярката Пасторализъм бе препоръчана точно от специалисти от Неправителствени организации и Българска академия на науките преди повече от 25 години за да се опазят откритите площи в Национален парк " Централен Балкан ”, които намаляваха заради обрастването с дървесна и храстова растителност, основно сибирска хвойна.

Още през 2014-2015 година обаче излиза наяве, че вместо да поддържа тези открити високопланински площи, мярката е нанесла вреди върху субалпийските и алпийските тревни местообитания, торфища и езера. Причината - поради дотациите във високите елементи на планините се появи стопански интерес и започнаха да пасат доста повече животни, в сравнение с пасищата могат да изхранят, включително и породи, които в никакъв случай не са употребявали подобен вид тревни запаси. Оказало се и че многото животни употребяват интензивно и замърсяват водните запаси в планините.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР