Природозащитници поискаха спиране на лифта до Седемте рилски езера. Екологичната

...
Природозащитници поискаха спиране на лифта до Седемте рилски езера. Екологичната
Коментари Харесай

Природозащитници искат спиране на лифта до Седемте рилски езера

Природозащитници желаеха прекъсване на лифта до Седемте рилски езера. Екологичната организация WWF предизвестява, че всеобщият туризъм води до замърсяването и заблатяването на естествения феномен.

От 2009 година лифтът извозва към 150 000 туристи годишно до Рилските езера. Това прави предпазената територия най-предпочитаното място за разходка в планината.

Екозащитници споделят, че лифтът е противозаконен, упорстват да бъде спрян и сезират висшия административен съд. Държавните институции отговорят, че оборудването е издигнато съгласно екологичните правила и не виждат проблем в всеобщия туризъм. За 10 години туристите са се нараснали фрапантно - от 10 000 до 15 пъти повече.

Заради човешкия напън природозащитниците от WWF оферират министърът на околната среда да спре със заповед лифта.

„ Лифтът е построен в нарушаване на чл.21 т. 1 от Закона за предпазените територии, който не разрешава всяко едно строителство в националния парк. Съществуването на горната лифтова станция и стълбовете, които довеждат оборудването, е безусловно нелегално “, споделя Добромир Добринов от WWF пред БТВ.

От екоминистерството са безапелационни, че законът е спазен:„ Съгласно член 21 от Закона за предпазените територии, дейностите свързани със строителство, ремонт, и подсилване на туристическата инфраструктура са възможни “. „ Законът би трябвало да бъде прибавен в цялостната си мощ, в противоположен случай – ще изгубим езерата “, споделя обаче Добромир Добринов от WWF.

С лифта могат да се возят до 700 души на час. Билетът в двете направления е 20 лв., а част от приходите отиват и в хазната на Сапарева баня. „ Лифтът няма да спре. 24 000 лв. чисти пари са за тази година, само че дано не забравяме, че там има 25 работни места “, споделя кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Общината има 24% в сдружението, собственик на лифта. Потърсихме и мажоритарния притежател – „ Рила Спорт “, който дава отговор за употребата на въжената линия. До този миг без резултат. А от годишния отчет на Национален парк „ Рила “ за 2019 година излиза наяве, че над 270 000 туристи са посетили планината и езерата. Тепърва ще се мислят разновидности за ограничение на туристите до Рилските езера. Сред концепциите са такса на входа на парка или санкция, в случай че замърсяваме природата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР