Природозащитници излязоха за шести път в защита на Пирин. Над

...
Природозащитници излязоха за шести път в защита на Пирин. Над
Коментари Харесай

Природозащитници излязоха за шести път в защита на Пирин, искат оставката на Димов

Природозащитници излязоха за шести път в отбрана на Пирин. Над 30 града у нас и в чужбина, както стотици жители се включиха в митингите, оповестява NOVA.

Екозащитници още веднъж внасят настояванията си, сезират ОЛАФ и ЮНЕСКО

Сблъсък в ефир за „ зеления рекет” и кой заплаща за Банско

Те упорстват за оставка на министъра на околната среда Нено Димов и анулация на министерското решение от края на предходната година, което съгласно тях дава зелена светлина за строителство в 48% от планината и изсичане на вековни гори. Недоволните желаят и осветление на действителните притежатели на концесионера "Юлен ".

В София протестиращите потеглиха от Министерски съвет и блокираха Орлов мост.

В сряда природозащитници за следващ път внесоха своите претенции до държавното управление. Вече има изпратени сигнали по проблема и ОЛАФ, ЮНЕСКО и Главна дирекция „ Околна среда” на Европейската комисия, макар уверенията на премиера Бойко Борисов, че Пирин няма да има никакво друго строителство, а единствено на нов въжен превоз.

„ Това е нашата позиция, доста ясна, доста тъкмо, доста зелена " беше безапелационен той по време на правителсвеното съвещание.

Припомняме, че при започване на седмицата 15 неправителствени организации, измежду които „ Бъдеще за Банско”, изпратиха отворено писмо с искане за незабавна среща с премиера.

Поводът е появилите се информации за „ срещи на висши държавни служители с неправителствени организации, афиширащи се като зелени”.
 Нено Димов (в средата) Нено Димов (в средата)
Вчера министърът на околната среда и беше изслушан в отрасловата си комисия в Европейския парламент. Там беше наранена и тематиката "Пирин " и въпросът дали България не нарушава европейско законодателство с последните промени.

Министър Димов още веднъж отбрани правителсвеното решение като увери, че всичко е в границите на закона и е вътрешен въпрос, който няма общо с председателството ни.

"Риск за природата в Пирин няма ", разгласи екоминистърът Нено Димов по врме на специфична конференция по казуса, извършена взаимно с кмета на Банско Георги Икономов.

„ Един от най-сериозните причини, които слушам, е че 48% от територията на Национален парк „ Пирин” ще бъде застроен " стартира той.

"Всъщност Национален парк "Пирин " с изменението, което беше направено на 28 декември, се позволява строителство единствено в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0,6% в ски зоната в Добринище. "

"Така че приказваме за 2,6%, като тук става дума само и единствено за спортна конструкция и никакво друго строителство”, съобщи Димов по този въпрос.

Георги Икономов добави, че с решения на Върховния административен съд е изяснено, че в предпазени територии може да се строи спортна инфраструктура. Той не съумя да отговори на въпроса какъв брой дървета ще бъдат унищожени.

За построяването на новия остарелия въжен превоз са били отсечени към 2 000 кубични метра дървесина - доста малко спрямо годишният приръст на дървесината в парка, съгласно бранители на правителсвеното решение

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР