Природозащитни организации подадоха в понеделник в съда иск срещу Федералната

...
Природозащитни организации подадоха в понеделник в съда иск срещу Федералната
Коментари Харесай

Облак от бетон над града: Еколози съдят САЩ заради космодрума на Мъск

Природозащитни организации подадоха в понеделник в съда иск против Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединени американски щати, оспорвайки утвърждението й - без да изиска по-подробно екологично изследване - за изстрелване на ракети на компанията SpaceX на Илон Мъск наоколо с народен резерват за диви животни в Южен Тексас.

Делото идва 11 дни, откакто SpaceX осъществя нов лиценз на FAA, с цел да изпрати своята ракета последващо потомство Starship от в първия си тестов полет. Той приключи с детонация над Мексиканския залив, откакто преди този момент провокира опустошения на стартовата площадка при излитането.

Разтърсващата мощ на изстрелването изхвърли части стоманобетон и железни шрапнели на стотици метри от мястото, в непосредствена непосредственост до Националния резерват за диви животни " Долна Рио Гранд Вали " покрай държавния парк и плажа на Бока Чика.

Взривът също по този начин възпламени шубраци с повърхност от 1.4 хектара и изпрати облак от пулверизиран бетон, който измина над 10 км на северозапад и " валеше " над приливните зони и близкия град Порт Изабел, съгласно американската. Служба за риба и дива природа.

SpaceX разгласи изстрелването за триумф, който ще даде скъпи данни за прогрес в развиването на системата за полети Starship и нейната първа степен Super Heavy - съществени съставни елементи в новата стратегия Artemis на НАСА за връщане на астронавти на Луната.

 Облак от бетон над града: Еколози съдят Съединени американски щати поради космодрума на Мъск
© Reuters

Но в делото от понеделник се споделя, че случаят от 20 април е следващият от поредност от минимум девет случая с детонации в Бока Чика, разрушили леговище за предпазени от федералните управляващи диви животни и жизненоважно местообитание за мигриращи птици.

Шумът, светлинното замърсяване, строителството и пътният трафик също утежняват региона, дом на застрашени оцелоти и дивите котки ягуарунди, както и места за гнездене на застрашени морски костенурки и значимо местообитание за застрашени крайбрежни птици, се споделя в желае. Изброеното демонстрира, че FAA е нарушила федералния закон, като е разрешила разширени набор интервенции в центъра Starbase на Мъск в Бока Чика, без да изисква цялостно изследване на въздействието върху околната среда (EIS), което нормално е задълително за огромни планове, се твърди в делото. Жалбата от 31 страници се стреми да анулира лиценза на FAA и да изиска сходно изследване.
Ръководителят на личния състав на FAA за Службата за търговски галактически превоз съобщи в имейл от юни 2020 година, че организацията възнамерява да организира EIS, само че FAA " след това го отсрочи за SpaceX " и вместо това извърши по-малко непоколебим обзор, се твърди в делото.

Говорител на FAA сподели, че политиката на организацията е да не разяснява правосъдни разногласия, които са в дейна фаза. Няма реакция и от SpaceX.

Мъск, милиардерът, създател и основен изпълнителен шеф на основаната в Калифорния компания, се обърна към рецензиите на еколозите в коментар по време на събитие в събота, като сподели, че отломките, разпръснати от изстрелването предишния месец, се равняват на " пясъчна стихия, породена от индивида ".

" Изобщо не е отровен или нещо сходно ", сподели той. " Това в действителност разпръсна доста прахуляк, само че доколкото ни е известно, не е имало никакви значими вреди на околната среда, за които знаем. "

 Облак от бетон над града: Еколози съдят Съединени американски щати поради космодрума на Мъск
© Reuters

Заобикаляне на екооценката?

SpaceX уверено се опълчи на подлагането на своята Starbase на EIS обзор - развой, който нормално лишава години. Оценка на въздействието върху околната среда включва изчерпателен разбор на обсъждания план и други възможности, дружно с проекти за намаляване за ограничение или компенсиране на нездравословните въздействия. Това включва също обществен обзор и коментар, а постоянно и преоценка и в допълнение изследване.

FAA издаде своя лиценз след надалеч по-малко задълбочена екологична оценка и констатация, че дейностите на SpaceX в Бока Чика не оказват " значително влияние " върху околната среда. Делото оспорва тази констатация като нарушаване на Закона за националната политика в региона на околната среда, като твърди, че оценката и ограниченията за намаляване, включени в лиценза, не дават отговор на условията на закона.

Случаят е образец за напрежението сред еколозите, които се стремят да лимитират развиването на Бока Чика, и Мъск, непреклонен бизнесмен, прочут с поемането на опасности.

" Жизненоважно е да защитим живота на Земята, даже когато гледаме към звездите в тази съвременна епоха на галактически полети ", сподели Джаред Марголис, старши юрист в Центъра за биологично многообразие, една от няколкото организации, завеждащи делото във федералния съд във Окръг Колумбия.

Мъск сподели, че SpaceX възнамерява да конфигурира система за водно изстудяване и укрепване със стомана на стартовата площадка, с цел да предотврати повтаряне на вредите при изстрелване, и може да е подготвена за различен тестов полет на ракетата, най-мощната създавана в миналото, през идващите няколко месеца.

За момента корабът Starship и ракетата Super Heavy са на процедура спрени поради следствие за " акцидент ", стартирано от FAA незабавно след изстрелването, както се изисква от закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР