Природният газ ще заеме мястото на въглищата като втори по

...
Природният газ ще заеме мястото на въглищата като втори по
Коментари Харесай

МАЕ: Газът ще измести въглищата, става вторият източник на енергия в света

Природният газ ще заеме мястото на въглищата като втори по величина енергиен източник след петрола до 2030 година поради напъните за понижаване на замърсяването на въздуха и нарасналото потребление на полутечен природен газ, планувана Международната организация за силата (МАЕ), представена от Ройтерс. В отчета си " Световни енергийни прогнози 2018 " организацията показва, че търсенето на сила ще нарасне с над една четвърт сред 2017 и 2040 година при едно по-ефективно потребление на силата. Ако обаче не бъдат въведени ограничения за дейно потребление на силата, нарастването ще бъде с над 50 %.

Търсенето на газ в света ще се усилва с 1,6 % годишно до 2040 година и по отношение на настоящето търсене ще бъде с 45 % по-високо, съобщи Българска национална телевизия.

Оценките се основават на " Сценария на новите ограничения ", направен от МАЕ, който взима поради закони и ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания и за битка с климатичните промени, както и по-висока енергийна успеваемост при потреблението на горива, при постройките и други.

Китай, който е най-големият вносител на нефт и въглища, скоро ще стане най-големият вносител на газ, като чистият импорт ще доближи нивата на импорт на Европейски Съюз до 2040 година, отбелязва МАЕ.

Китай е на трето място по потребление на природен газ след Съединени американски щати и Русия, а вносът на синьо гориво покрива към 40 % от потребностите на страната.

Нововъзникващите пазарни стопански системи в Азия ще съставляват към половината от растежа на международното търсене на газ, а делът им при вноса на полутечен природен газ ще се удвои до 60 % до 2040 година, отбелязва МАЕ.

40 % от растежа на добива на газ до 2025 година ще се падат на Съединени американски щати, добавя организацията.

Световното търсене на електричество ще нараства с 2,1 на 100 годишно основно поради засиленото потребление в разрастващите се стопански системи. Електроенергията ще съставлява към една четвърт от силата, употребена от крайните консуматори до 2040 година, се показва в отчета.

Въглищата и възобновимата сила ще разменят позициите си в микса от източници за произвеждане на сила. Делът на въглищата се предвижда да спадне от към 40 % в този момент до една четвърт през 2040 година, а на възобновимите източници ще нарасне до малко над 40 % по отношение на една четвърт в този момент.

Емисиите въглероден диоксид, свързани с силата, ще продължат да порастват с постепенно, само че устойчиво движение до 2040 година. Спрямо нивата от 2017 година те ще набъбнат с 10 % до 36 гигатона през 2040 година, основно поради петрола и газа.

МАЕ предвижда, че електрическите автомобили и по-ефективните горивни технологии ще понижат търсенето на нефт за превоз до 2040 година, освен това повече в сравнение с се е очаквало по-рано.

Светът обаче въпреки всичко може да се сблъска с незадоволително предложение, в случай че няма задоволително вложения в ново произвеждане, предизвести организацията.

Според главния сюжет на МАЕ търсенето на нефт се чака да нараства с към 1 милион барела на ден приблизително всяка година до 2025 година, преди да се откри на едно по-равномерно ниво на напредък от 250 000 барела на ден до 2040 година, когато ще доближи 106,3 милиона барела на ден.

Организацията отбелязва, че е повишила упованията си за търсенето на нефт до 2040 година по отношение на прогнозите си от предходната година с един милион барела на ден основно поради по-бързия близкосрочен напредък и измененията в политиката на горивната успеваемост в Съединени американски щати.

Цената на петрола съгласно МАЕ ще доближи 112 $ за барел на фона на търсене, което изпреварва предлагането. Това е прогнозата съгласно сюжета, при който държавните управления ползват ограничения за запазване на околната среда. Според другия сюжет, в случай че няма смяна в екологичната политика на държавните управления, цената на петрола ще доближи 137 $ за барел, отбелязва ТАСС.

Според МАЕ по пътищата до 2040 година ще има към 300 милиона електрическия автомобил, както предвиждаше и предходната година. Тези коли ще понижат търсенето на нефт с 3,3 милиона барела на ден, а при предходната оценка упованията бяха за понижаване на търсенето с 2,5 милиона барела на ден.

Растежът на търсенето на нефт ще бъде подбуден от разрастващите се стопански системи отпред с Китай и Индия, а търсенето в развитите стопански системи се чака да спада с над 400 000 барела на ден приблизително всяка година до 2040 година, показва МАЕ.

Организацията, която поучава западните държавни управления по енергийната им политика, резервира прогнозата си за броя на колите в света, като чака съвсем да се удвоят до 2040 година по отношение на в този момент, нараствайки с 80 % до 2 милиарда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР