Природата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено

...
Природата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено
Коментари Харесай

Кулинарен учебник: Домашно песто ала Дженовезе

Природата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено и красиво. Време е да пренесем италианската кухня в дома си, време е за песто!

Не е известно кой и по кое време е направил първото песто, само че се знае, че произлиза от Генуа, област Лигурия. По традиция се подготвя с босилек, кедрови ядки, пармезан, зехтин и чесън, само че има техни заместници, които ловко го пресъздават.

Босилека може да заместите със спанак, рукола, див чесън, кресон, листа от магданоз, копър или целина. Вместо кедрови ядки използвайте орехи, бадеми, кашу или лешници. Сиренето пармезан заменете с Пекорино или Грана Падано.

Тези съставки се комбинират дейно и основават обезпечено положително песто, само че в случай че въпреки всичко решите, че ще опитате обичайна рецепта за песто Дженовезе ще ви трябват: свеж босилек-около 50 г; 1/2 чаша студено пресован зехтин; чесън - 2 скилидки; Пармезан - 8 с.л; кедрови ядки - 2 с.л; щипка морска сол

Измийте босилека и подсушете. Счукайте в мраморно хаванче скилидките чесън със солта и прибавете от босилека. Стривайте листата и когато пусне мирис сложете кедровите ядки. Когато всички съставки са добре стрити може да добавите пармезан и зехтина на тънка струйка, като разбърквате пламенно. Завършете с щипка сол.

 Продукти за песто

Съхранете в добре затворено бурканче на хладно място или най-добре в ледник. Освен вкусно, пестото е и извънредно потребно. Зелените листни зеленчуци и подправки са богати на хлорофил, антиоксиданти, витамини и минерали.

Ядките са отличен източник на витамини и минерали, източник са на ненаситени мастни киселини и антиоксиданти, което е удобно за нашия организъм.

Чесънът има необятна гама от лечебни свойства, защищава сърцето, укрепва имунитета и ни пази от настинки. Сиренето е най-хубавият източник на калций, а студено пресованият зехтин е източник на ненаситени мастни киселини, витамин Е и отличен антиоксидант.

Сервирайте го с паста, ньоки, ориз, брускети, скара или с риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР