Природата е невероятна и непредвидима и колкото и да си

...
Природата е невероятна и непредвидима и колкото и да си
Коментари Харесай

Най-невероятните природни феномени

Природата е невероятна и непредвидима и колкото и да си мислим в дадени моменти, че можем да я направляваме, постоянно сме в ролята на подчинените. Ако сме привикнали с жегата, пороите, градушките и ураганните ветрове, то евентуално не сме и чували за едни други, доста по-страховити и в същото време впечатляващи естествени феномени.

Вулканични светкавици

Вулканите несъмнено могат да основат доста пакости, в случай че са дейни. Не всеки има опцията, а и желанието да следи изригването на някой от тях. Само по себе си то е много внушително, само че може да стане и още по-зле - в небето над вулкана, покрито с гъсти облаци пушек, се появяват десетки светкавици .

Има две теории за възникването на тези светкавици, които са забележими единствено при огромни изригвания. Според едната, те са вследствие на статично електричество, формирано от конфликта на частиците, които се изхвърлят от кратера на вулкана. Според друга, това е конфликт на позитивния заряд, който се изхвърля от вулкана, и различен, противопоставен, който се образува в небето.

Явлението се следи прекомерно рядко , с цел да има задоволително благоприятни условия за проучването му. При дребни изригвания светкавиците също са дребни и остават скрити от кълбата пушек.
 Снимка 417040

" Горящ " лед

Лед и огън са две противоположни, взаимно изключващи се понятия. Но не и в природата. В замръзналите води на морета и океани учени и откриватели нееднократно са се натъквали на метан, който е под формата на корав газов хидрат поради минусовите температури.

Образуването на метана му се дължи на изгниването на животни и растения, при което се отделят газови съединения. Той придобива формата на красиви, мразовит мехури, които стоят на повърхността на водата.

Когато времето се затопли, тези мехури се пукат и метанът се освобождава във въздуха. Тогава става в действителност взривоопасно, в случай че запалителен огън наоколо.
 Снимка 417047

Замръзнали талази

Дори и да сме фенове на сърфа, едва ли в миналото сме си представяли, че големите талази, по които се спускаме с дъската, могат да замръзнат в това състояние - издигнати на метри над водата.

Да, в действителност е невероятно, само че в Антарктика големите ледници постоянно при топенето си образуват форми, които доста наподобяват на талази, застинали високо над главите ни.
 Снимка 417049

Синя лава

Вулканите създават черен пушек и алена лава, само че не и един по-необикновен в Индонезия - Kawah Ijen. При изригването му над кратера се издигат сини пламъци и синя лава. Това извънредно събитие се дължи на обстоятелството, че този вулкан има доста високо наличие на сяра в недрата си.

Когато серните изпарения се съединят с горещия въздух и лавата, се основава този необикновен, наследник цвят. Невероятната панорама обаче може да бъде следена единствено през нощта.
 Снимка 417050

Приказни кръгове

Пустинята евентуално е последното място, на което може да се надяваме на чудеса. Но в Намиб се намира една от най-големите загадки на природата - голям брой " приказни кръгове ", в които почвата е изцяло гола.

Образуването им е обект на редица теории, само че за най-правдоподобна се счита една. Според нея, празните от растителност петна с диаметър до 15 метра са дело на термити, които отстраняват растителността над мравуняка, с цел да запазят влагата за тях.
 Снимка 417051

Скитащи/пълзящи камъни

В националния парк " Долината на гибелта " в Калифорния се следи не по-малко плашещо от името на мястото събитие - камъни, някои от които тежат по 300 кг, които се движат, завиват и оставят разнообразни по форма следи зад себе си. Движенията им са по дъното на пресъхналото езеро по дъното Рейстрак Плая и повече от половин век са тайнственост и за учените.
 Времето измежду природата, детското развиване и по какъв начин тя му въздейства
Ползите, които времето в природата носи за детското развиване

Или по какъв начин да противодействаме на резултатите на технологиите

Учени от НАСА откриват преди 13 години, че причина за придвижването на големите камъни е лед, който се образува през зимата в пукнатините на дъното на езерото. Заради него повърхността, върху която са камъни, се реалокира лека-полека поради вятъра, а оттова и самите те, предава Bright Side.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР