Приоритетът ни за здравето на световната икономика остава ваксинирането на

...
Приоритетът ни за здравето на световната икономика остава ваксинирането на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева каза защо са ни нужни ваксините

„ Приоритетът ни за здравето на международната стопанска система остава имунизирането на света. От първостепенно значение е да реализираме задачите, които сме си сложили, а точно да имунизираме 40% от хората във всички страни най-малко до края на тази година и 70% доникъде на идната година, с цел да можем да натиснем по-силно спирачките на пандемията “. Това разгласи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева по време на Арабския фискален конгрес по отношение на икономическите резултати на пандемията, инфлацията и веригите на доставки.

По думите й положителната вест е, че възобновяване продължава, а прогнозата на МВФ е световен напредък от 5,9% през тази година.

„ Основите на възобновяване са постоянни заради забележителния триумф на науката, която ни даде ваксини, както и все по-високите равнища на имунизация в доста страни. Друга причина е предоставената необятна политическа поддръжка, която разреши на предприятията и семействата да преминат през доста необикновена и тежка криза, а по-късно да се оттласнат напред със способността да съживят международната стопанска система “, сподели Георгиева.

Въпреки това обаче тя означи, че рисковете са по-скоро с негативен знак, а несигурността по отношение на разноските за пандемията и възобновяване е огромна.

Кристалина Георгиева уточни, че страните от арабския свят изостават във връзка с имунизирането и отварянето на стопанските системи, което е „ изключително обезпокоително за нестабилните и засегнатите от спорове страни “.

„ Това разминаване подхранва и възходящо разминаване сред търсенето, което се покачва в страните и секторите, където възобновяване е по-бързо, на фона на догонващо предложение. За страдание, разминаването значи и разстройства на веригите за доставки. Дори в страните с високи равнища на имунизиране на популацията сме очевидци на въздействието на разразилата се в целия свят пандемия, която постанова предприемането на краткотрайни ограничаващи ограничения. Съвсем неотдавна това се случи и в Европа “, означи Георгиева.

По думите ѝ в комбиниране с това инфлацията се трансформира във все по-тревожно събитие.

„ Въпреки това на този стадий към момента преглеждаме разминаването сред търсенето и предлагането като съществена причина за инфлацията, което ни дава вяра, че през идната година тя евентуално ще се намали. Но в случай че спиранията в предлагането продължат или инфлационните упования се разколебаят, инфлацията може да стане по-нестабилна “, уточни ръководещият шеф на МВФ.

Тя добави, че съществуват и други фактори, които тласкат цените нагоре, в това число метеорологичните феномени, които са повлияли на селскостопанската продуктивност и са нараснали натиска върху цените на храните.

Според Кристалина Георгиева централните банки би трябвало да останат бдителни във връзка с инфлационния напън.

„ Тепърва следва да разберем по какъв начин ще се оправим с инфлацията в развитите стопански системи и по какъв начин главните централни банки ще продължат курса на успокояването й. В МВФ обръщаме голямо внимание на сюжетите за паричната и фискалната политика в развитите стопански системи и на вероятните странични въздействия върху нововъзникващите и разрастващите се стопански системи “, изясни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР