Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването

...
Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването
Коментари Харесай

Румен Радев: Уважението към свободата на самоопределение в Северна Македония е ключ към европейската интеграция |

Приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз и одобряването на демократичните правила и правила на държание на Балканите е в интерес освен на обединена Европа, само че най-много в полза на всички жители в нашия район. Това съобщи президентът Румен Радев преди присъединяване си в лидерския панел, отдаден на разширението на Европейския съюз, който се организира в границите на XVI Бледски стратегически конгрес в Република Словения. Президентът, представен от пресцентъра си, акцентира, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, изключително с акцент за европейската вероятност на Република Северна Македония.

„ За страдание през последните години нашите връзки с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а заради неспособност и некадърност да се изясни нашата позиция, България даже изпадна в изолираност пред своите европейски сътрудници и тъкмо заради тази причина упованията за компромис от страна на България порастват непрестанно “ подсети президентът. Поради тази причина и служебното държавно управление, и президентската институция поставят систематични старания за възобновяване на разговора с политическото управление на Република Северна Македония на най-високо равнище, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейски сътрудници.

Румен Радев акцентира, че България е най-заинтересована колкото се може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. Затова България чака деен двустранен разговор с югозападната си съседка за постигането на правнообвързващи гаранции, които да доведат до устойчиви и необратими решения за развиването на двустранните връзки, изключително след признатата резолюция през месец юли в Народното събрание на Република Северна Македония, която циментира неизпълнението на двустранния контракт за другарство и доборсъседство.

„ Очакваме освен ясни правнообвързващи механизми, само че и да забележим премахване на езика на омразата и на повратната визия за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и даже от политиката на най-високо равнище в Република Северна Македония “, уточни Румен Радев. Държавният глава сподели, че България е открита за разговор и е подготвена да окаже помощ на югозападната ни съседка, тъй че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. „ Ние сме изключително загрижени за спазването на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, а това е ключът към реализиране на прогрес в процеса на разширяванет о – почитание към свободата на самоопределяне на жителите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани поради своето българско съзнание “, съобщи президентът. По думите му това е и действителен индикатор, който ще потвърди, че Република Северна Македония е извървяла пътя на промените и решително е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.

Държавният глава изрази признателността си към президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възобновяване на разговора на най-високо политическо равнище, „ с цел да търсим задоволително, стабилно във времето решение, което да подсигурява правата най-много на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание “.

„ Затова приканих и нашите европейски сътрудници натискът да не бъде единствено върху България, защото има неща, които би трябвало да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на Европейски Съюз. Това са европейските полезности за гражданските свободи “, уточни още президентът. Румен Радев изрази убеденост, че с общи старания по допустимо най-бързия метод ще бъде открито стабилно решение, което няма по какъв начин да бъде обаче за сметка на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание.

Президентът прикани и парламентарно показаните политически партии в България, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление, да си дават ясна сметка, че натискът върху България ще се ускорява и допустимо най-скоро страната ни се нуждае от постоянно държавно управление и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред интернационалните сътрудници. „ Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне оптимално на нашите другари от Република Северна Македония, тъй че да намерим дружно тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще “, добави още президентът.

Европейската вероятност на Република Северна Македония беше във фокуса и на срещите на президента Румен Радев с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, както и с заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Матю Бойс. Проблемите в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония могат да се решат единствено в директен разговор, който да води до действителни резултати, акцентира на срещите президентът.

В диалога си с Шарл Мишел българският президент още веднъж открои нуждата Европейският съюз да създаде и одобри собствен действен проект за отбрана на сухопътните европейски граници при внезапно нарастване на миграционния напън, както и за навреме обезпечаване на финансова и материална поддръжка за страната ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР