Принципът на действие на турбокомпресорите е известен на човечеството вече

...
Принципът на действие на турбокомпресорите е известен на човечеството вече
Коментари Харесай

Стари, но култови автомобили с турбо

Принципът на деяние на турбокомпресорите е прочут на човечеството към този момент съвсем век, само че неговото интензивно потребление в колите стартира релативно наскоро. За извънредно малко време се появиха всевъзможни турбомотори, само че преди този момент също имаше коли, снабдени с турбо. Днес те са към този момент с така наречен "култов статут " и в този момент ще ви напомним за пет от тях.

Nissan Skyline GT-R


С появяването си тази кола прави възторг в Япония и Австралия и неслучайно получава прозвището "Годзила ". Редовият шестак с битурбо RB26 DETT и до ден-днешен се счита за един от най-хубавите елементи за доработка. Той с лекост се форсира от заводските 280 конски сили до мощ от порядъка на 600 коня.

Audi Quattro


Главната специфичност на Audi Quattro е едноименната 4х4 система, само че никога не би трябвало да се омаловажава моторът на този автомобил. Петцилиндровият елемент с турбо се оказва толкоз сполучлив, че след това компанията взема решение още веднъж да се върне към тази скица и не бърка в решението си.

BMW 2002 Turbo


Идеята за мощен мотор с турбо е тествана от доста компании през 60-те години на предишния век, само че не всички се увенчават с триумф. През 1973 година обаче баварците вадят своя турбо пионер 2002. Автомобилът е оборудван с четирицилиндров турбодвигател, разполагащ с механично впръскване на горивото Kugelfischer и с компресор KKK.

Ferrari F40


Коментарите тук са изцяло непотребни. Днес F40 е едно от най-желаните Ferrari-та. Това е първият модел на Скудерията, оборудван с V-образен осемцилиндров турбоагрегат. Идеята му е била това да стане най-бързото Ferrari. Моторът е с размер 2.9 литра и с помощта на двата турбокомпресора IHI, мощността му е 478 коня.

Saab 99 Turbo


Няма по какъв начин този модел да не попадне в нашия лист. Saab 99 Turbo е първият автомобил от този жанр, който потвърждава, че турбокомпресорите имат бъдеще при така наречен бюджетни всеобщи коли. Премиерата на модела е през 1978 година и до гибелта на компанията турбокомпресорите са неразривно свързани с името Saab.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР