Принципалът на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК)

...
Принципалът на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК)
Коментари Харесай

На фона на проверки. Търси се нов директор на класическата гимназия

Принципалът на Националната гимназия по антични езици и култури ( НГДЕК ) " Св. Константин Кирил Философ " - Министерството на културата (МК) , конкурс за шеф на учебното заведение.

Наскоро изтече вторият мандат на актуалната директорка Мариела Паразова . Тя е отпред на класическата гимназия от 2012 година след оттеглянетона на учебното заведение Гергина Тончева .

Новината за състезанието идва на фона на дългогодишно напрежение в учебното заведение, което през последните месеци ескалира. Бивши и сегашни възпитаници и преподаватели, недоволни от управлението, както и родители, подават голям брой сигнали за нередности.

Те са създатели и на петицията " Бъдеще за НГДЕК ", която изброява редица проблеми в гимназията, измежду които корупция, непозволено уволняване на учители, липса на оборудвани кабинети, замяна на образователната стратегия, рискова материална база.

В началото на октомври предходната година МК стартира инспекция в гимназията по сигналите. Тя към момента не е завършила, споделиха от пресцентъра на министерството пред Свободна Европа.

Ръководството на гомназията обаче има поддръжката на над 40 преподаватели, които преди месеци заплашиха да изоставен в символ на митинг против инспекциите. Те настояват, че сигналите против Папазова се подават от група някогашни ученици и учители от гимназията, които имат частни ползи.

Името на Папазова, още с встъпването ѝ в служба, се свързва с редица проблеми. През 2013 година гимназията се реалокира на мястото на бившето 13-то учебно заведение в центъра на София, откакто беше забавенремонтът на постройката ѝ в Модерно предградие. Той беше изработен с близо 2 млн. лева европари против изискването в идващите 5 години постройката да се употребява като учебно заведение.

Папазова опита да остави децата да учат в постройката в центъра, която съгласно констативен протокол на Столичната община е рискова. В последна сметка и до през днешния ден учениците учат и в двете здания.

През 2015 година Папазова беше избрана отново за директорка, като завоюва състезанието на МК в конкуренция с шестима претенденти - нейни сътрудници. Това стана макар множеството сигнали против нея поради метода, по който управлява учебното заведение.

До 9 февруари в това число кандидатите за шеф на класическата гимназия би трябвало да показват в МК нужните документи.

Конкурсът включва събеседване и разглеждане на концепцията на претендентите за развиването на НГДЕК за идващите четири години.

Стратегията би трябвало да има създаден обстоен проект за работа през първата година на ръководство - по какъв начин ще е проведена образователната и креативната активност по съответните специалности, специалности и профили. От претендентите се желае и проект за финансово ръководство на гимназията, която се устоя от бюджета на МК, както и оферти за набиране на спомагателни пари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР