Принцеса Клер де Жибон де Боасанже, полските принцеси Соня и

...
Принцеса Клер де Жибон де Боасанже, полските принцеси Соня и
Коментари Харесай

Аристократи аплодират големите български гласове в Париж

Принцеса Клер де Жибон де Боасанже, полските принцеси Соня и Сара Пониятуски, граф Емманюел дьо Мортемар, граф Жил дьо Назил, наследниците на стилните колоси Ален Картие, Андреан де Лакоста, монсеньор Франциско Фоло – представителят на Ватикана в ЮНЕСКО, Катрин Лалюмиере - Генерален секретар на Съвета на Европа (1989-1994), Фабиян Еделстам - художник, прочут колекционер на изкуство, доста продуценти, кинорежисьори и композитори, са измежду дългия лист на именити посетители, удостоили с наличието си огромен концерт на хора „ Големите български гласове “ в посолство ни в Париж. Значимото събитие е част от турнето на музикалната групировка във Франция, състояло се по покана на Парижкия университет 8 (Сорбоната). Това е висшето образователно заведение, където известният психоаналитик, езиковед, семиотик, мъдрец Юлия Кръстева, също посетител на концерта в посолството, дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Поводът са обичайните Хорови срещи, проведени във френската столица.



„ Каймакът “ на Европа се събира в Париж, с цел да чуе по какъв начин звучи българската православна музика и фолклор. Повечето от аристократичните посетители не знаят доста за България. Отиват на концерта без предубеждения, „ на чисто “, споделя диригентът Илия Михайлов. Остават изумени от брилянтните певчески осъществявания. 14 женски и 4 мъжки вокала поразяват със силата, чистотата на тоновете и кристалния тон, извиращ от дълбините на българската църковна и фолклорна традиция. Подготовката за грандиозните концерти лишава повече от шест месеца. Около 100 артисти от Франция са привлечени в програмата. Съвместно с българите изумяват неподготвената аудитория.

„ Гостите ни бяха хора, видели всичко красиво по света. Успяхме да ги изненадаме прелестно. Надхвърлихме високите им критерии за хармония. Турнето беше огромен и сполучлив тест за нас. “, споделя диригентът Илия Михайлов. Думите му се удостоверяват от ласкавия материал за нашите музиканти и тяхното осъществяване, оповестен в списание Le Point от Патрик Бесон, един от най-влиятелните френски публицисти.

Организаторът на събитието в нашето посолство Венета Гълъбова внася извънреден жанр и трансформира концерта в празненство от най-висока класа. „ Културата е най-хубавото средство да вършим политика “, декларира посланикът на България във Франция Ангел Чолаков при откриването на концерта. Дипломатът ни е дипломат от нов вид, който прегръща концепцията и оказва доста топъл банкет, споделят с признателност уредниците.



Прагматичната част от подготовката на турнето се поема от Българското музикално съдружие (БМС) с ръководител Стефан Гълъбов. Всъщност, БМС се основава през 2005 година, с цел да подкрепя българската просвета. Прави го сполучливо, безусловно, със лични средства и запаси. По време на срещата ми със Стефан Гълъбов в Абу Даби младият мъж ме впечатли с огромния жар и обич, с които разказваше за плановете на хор „ Големите български гласове. “ Диригентът дружно с екип експерти ще разчитат църковната музика от 9 век, а гласовитите певици ще я възпроизвеждат. Така нашите съвременници ще имат опцията да се върнат епохи обратно във времето и да се потопят в достоверната мелодия на предишното.

БМС е съдружие на българи, които милеят за българската просвета освен в сърцата си, а и действително дават своя принос в развиването й. Големи международни имена са привлечени в плановете на хора. Теодосий Спасов основава истинска комбинация, отдадена на гласовитата групировка. Българският композитор Явор Русинов, който работи с носителите на премиите „ Грами “ Хосе Фелициано и Чака Кан, Супермакс, Бони М, Фалко и Виенския хор на момчетата, сътворява за „ Големите български гласове “ произведение за троен хор. Специалната творба е премиерно изпълнено от всички над 100 френски артисти по време на турнето на „ Големите български гласове “. Картината на обложката на компактдиска-антология е подаяние от най-големия колекционер на българско изобразително изкуство шведа Фабиян Еделстам. Казват, че сбирката му е по-богата от тази на Националната художествена изложба. Любопитен факт е, че неговата баба е била една от музите и модел на огромния художник Амедео Модиляни.

Големите български гласове

Хор „ Големите български гласове “ е основан от диригента Здравко Михайлов, татко на сегашния началник Илия Михайлов. Маестрото приключва музикалната академия в Женева. Дълги години дирижира на швейцарските и други европейски подиуми. През 1978 - 1983 година управлява хора, чийто музикален запис печели „ Оскарите “ на музикалните награди – „ Грами “ през 1990 година

От 1999 година хорът се поема от сина – Илия Михайлов. Младият диригент получава музикалното си обучение в Нюйорския университет, приключва консерваториите в Женева и Лозана. Работил е с тенора Хосе Карера, със знакови диригенти като Клаудио Абадо, Бернан Хаитинг, Пиер Булез, Сейжи Озава, Курт Мазур, Жан-Бернан Помие и още доста други грандове в класическата музика. До 2015 година е диригент на хора в Софийската филхармония. Водил е майсторски клас в университета в Харвард.

През 2010 година международният музикален ефирен канал Mezzo прави документален филм за „ Големите български гласове “ и по този начин българският хор се подрежда сред десетте музикални обединения, привлекли вниманието на интернационалните музикални специалисти.

„ Големите български гласове “ ще показват следващия си неповторим план - комбиниране сред фолклор, нямо кино и джаз, през ноември т.г., по време на Киномания и Седмица на френското кино във Варна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР