Принц Мохамед бин Салман се надява да модернизира петролно зависимата

...
Принц Мохамед бин Салман се надява да модернизира петролно зависимата
Коментари Харесай

Саудитска Арабия разпродава канадските си активи

Принц Мохамед бин Салман се надява да модернизира петролно подвластната саудитска стопанска система

Още по тематиката
Кой може да финансира изкупуването на Tesla

За да извърши проекта си да смъкна компанията от борсата, на Илън Мъск ще са му нужни обилни средства
13 авг 2018
Саудитска Арабия и Канада замразиха дипломатическите и комерсиалните си връзки
6 авг 2018
BP направи най-голямото си придобиване на шистови находища от 1999 година

Сделката за 10.5 милиарда $ с BHP Billiton дава на английската компания достъп до доста значимия Пермски басейн в Съединени американски щати
31 юли 2018 Дни откакто от Рияд експулсираха посланика на Канада в страната, Саудитска Арабия стартира всеобща ликвидация на канадски активи, а напрежението сред двете страни ескалира в унисон с рецензиите на кралството към Отава, оповестява Financial Times.

Централната банка на Саудитска Арабия и държавните пенсионни фондове са инструктирали своите мениджъри на задгранични активи да понижат напълно позициите си в канадски финансови принадлежности и паричните наличия в канадски долари " без значение от цената ", написа изданието, базирайки се на информация от свои източници.

Замразяването на финансовите и дипломатическите връзки сред Рияд и Отава стартира, откакто външният министър на Канада Кристия Фрийланд прикани в Twitter за освобождението на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в пандиза саудитски блогър Раиф Бадауи. Блогърът беше пратен зад решетките дружно с известната активистка Насима ал Сада, а брачната половинка му - Енсаф Хайдар, живее от 2013 година в Квебек с трите си деца, като всички са получили канадско поданство по-рано тази година. От Саудитска Арабия дефинираха дейностите на Фрийланд като " груба интервенция във вътрешните работи на кралството " и обявиха, че ще подхващат съответните ограничения.

Отговорът на монархията

В отговор на рецензиите на Фрийланд от Саудитска Арабия оповестиха канадския дипломат за личност нон грата, замразиха търговията и вложенията с членката на Г-7, прекратиха стратегия за продан на студенти и стопираха полетите на саудитските аеролинии за Канада. Наред с това от Рияд обявиха в сряда, че " ще преустановят всички стратегии за здравно лекуване в Канада и работят за прехвърлянето на саудитските пациенти ".

Понастоящем обаче всеобщата ликвидация на канадски активи е главен прийом за Саудитска Арабия да потвърдят, че не позволяват външна интервенция във вътрешните си въпроси. Макар държанията в канадски финансови принадлежности да съставляват един релативно дребен дял от възлизащите на 100 милиарда $ годишни саудитски вложения, разпродажбата им е изпратила едно мощно обръщение, разясняват източниците на Financial Times. Разпродажбата стартира във вторник и акцентира по какъв начин монархията би се трансформирала, с цел да предизвести задграничните управляващи за това, което счита за интервенция в суверенните си каузи.

Новият курс

Централната банка на Саудитска Арабия има задгранични активи на стойност 506 милиарда $ по данните за юли, по-голямата част от които са в американски държавни скъпи бумаги. Пенсионните фондове като Обща организация за обществено обезпечаване и Държавната пенсионна организация ръководят спомагателни активи, а Фондът за обществени вложения, главният държавен фонд за вложение, ръководи активи на стойност 250 милиарда $, като има дялове в редица интернационалните компании като Tesla и Uber. Настоящото решение на саудитските управляващи обаче ускорява опасенията на бизнес общността и задграничните вложители във значим временен миг.

След като принц Мохамед бин Салман пое ръководството на страната предходната година, Рияд възприе все по-твърд метод към постигането на своите външни и вътрешни политически цели. Принцът даде обещание да отвори консервативното царство, само че също по този начин сподели дребна приемливост към рецензии. Извънредната ликвидация на активи обаче може да затрудни привличането на задгранични вложители, на които принц Мохамед разчита за реализирането на визията си за модернизирането на петролно подвластната стопанска система.

Интересно е да се означи, че към този момент Канада не получи дипломатическа поддръжка в създалата се сериозна обстановка със Саудитска Арабия нито от Съединени американски щати, нито от Европейския съюз. Според AFP Отава прави опити да притегли съдружници в Европа в разногласието, както и разчита на поддръжката на надалеч по-значимите в геополитическо отношение Съединени американски щати и Англия, които обичайно поддържат другарски връзки с Рияд. Досега обаче няма забележим резултат от тези старания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР