Принц Хари ще се яви днес в лондонски съд като

...
Принц Хари ще се яви днес в лондонски съд като
Коментари Харесай

Принц Хари ще свидетелства срещу британския издател на таблоиди

Принц Хари ще се яви през днешния ден в лондонски съд като очевидец в границите на исковете против английски издател на таблоиди.


По-малкият наследник на крал Чарлз III ще стане първата високопоставена кралска персона, която от повече от век насам ще даде показания в съда против Mirror Group Newspapers (MGN).

Той и разнообразни други високопоставени ищци упрекват компанията в противозаконни действия, в това число хакерство по телефона, заяви " Франс24 ".

Делото е едно от няколкото, които 38-годишният принц е завел против английски вестникарски групи, откакто се отдръпна от кралските си отговорности при започване на 2020 година и в последна сметка се реалокира в Калифорния дружно с американската си брачна половинка Меган Маркъл.

Адвокатът на Хари Дейвид Шърбърн съобщи пред лондонския Върховен съд в понеделник, че принцът е бил обект на нелегално събиране на информация още като възпитаник и телефонът му е бил хакван " неведнъж ".

" Нито един аспект от живота на младия принц не е бил в сигурност " от намесата на пресата, твърди той.

Представлявайки MGN, издател на таблоидите The Mirror и The Sunday People, юрист Андрю Грийн съобщи, че " няма доказателства ", че телефонът на Хари е бил подслушван.

Очакваше се принцът да се яви в правосъдната зала в понеделник, само че той не взе присъединяване в чуването, защото късно в неделя е отлетял за Обединеното кралство, откакто е отпразнувал втория рожден ден на щерка си Лилибет, заяви Шърбърн.

Делото против MGN е концентрирано върху изказванията, че таблоидите ѝ са правили нелегално събиране на информация, с цел да получат истории за Хари и други ищци, в това число двама артисти от телевизионни сапунени опери и някогашната брачна половинка на комедиант.

В началото на правосъдния развой на 10 май MGN се извини и призна, че има " някои доказателства " за нелегално събиране на информация, в това число за история за Хари.

Но отхвърли подслушването на гласовата поща и също по този начин съобщи, че някои искове са били предявени прекомерно късно.

Шърбърн твърди, че в MGN са се правили противозаконни действия от " промишлен мащаб ", които са били утвърдени от висши ръководители.


Правни борби

Хари, който е пети в линията за заместничество на английския престол, има бурни връзки с пресата и счита, че медиите са виновни за гибелта на майка му принцеса Даяна, която почина в автомобилна злополука в Париж през 1997 година, преследвана от папараци.

В телевизионни изявленията и в избухливите си записки " Резервен " („ Spare “), оповестени през януари, Хари се нахвърли върху други кралски особи, обвинявайки ги в сговор с пресата.

В правосъдните документи, показани през април, Хари твърди, че кралското семейство като институция е сключило " скрито съглашение " с един английски издател, което му е попречило да заведе дело, с цел да избегне излизането на кралски особи на свидетелската пейка.

Той твърди също, че монархията е желала да предотврати отварянето на " кутията на Пандора " от отрицателни изявления, които биха могли да опетнят кралския двор.

Принцът даде обещание да застане отпред на напъните за налагане на промени в английските таблоидни медии, а процесът против MGN е една от няколкото настоящи правосъдни борби, които той стартира против пресата.

Те включват взаимни правосъдни дейности против Associated Newspapers (ANL), издател на Daily Mail, поради хипотетични нарушавания на неприкосновеността на персоналния живот.

Базираният в Калифорния принц се появи изненадващо във Върховния съд през март, с цел да чуе правните причини по делото, само че не даде персонални показания.

Днешните му свидетелски му показания ще бъдат първите, в които върховен кралски персона дава показания в съда, след Едуард VII, който преди да стане монарх, през 1890 година се изрича по дело за клюка.

Сестрата на Чарлз - принцеса Ан, стана първият член на настоящето кралско семейство, който беше наказан за престъпно закононарушение, откакто едно от кучетата ѝ ухапа две деца през 2002 година

Тя се призна за отговорна за закононарушение по Закона за рисковите кучета, тъй че не беше задължена да дава показания в съда. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР