Принц Филип, през погледа на когото премина цял век от

...
Принц Филип, през погледа на когото премина цял век от
Коментари Харесай

Бляскавият живот на принц Филип /СНИМКИ/

Принц Филип, през погледа на който мина цялостен век от английската история, има фантастична биография. За 99-те години, които прекара на този свят той е видял по какъв начин идва Хитлер на власт, воювал е с нацистите и японците, бил е очевидец по какъв начин английските колонии афишират самостоятелност, пътувал е в Русия в разгара на Студената война, срещал се е с водачи от Брежнев до Путин.

Бъдещият брачен партньор на кралицата е роден през 1921 година. Неговият татко е бил дребният брат на гръцкия крал Константин първи, а майка му е племенница на последната съветска императрица Александра Федоровна. Година след раждането му гръцкият крал се отдръпва от престола и фамилията на Филип е било насила да се махне от страната.

 Восьмилетний Филипп (второй слева) во время учебы во французском городе Сен-Клу, 1929 год

 Първоночално е учил в парижкото предградие Сен-Клу, а от 12-годишна възраст продължава образованието си в Германия като там следи първите изяви на Хитлер. През 1935 година 14-годишният Филип идва в Шотландия, с цел да учи в един от най-строгите европейски интернати.

 В Гордонстоуне 14-летний Филипп участвовал в школьной постановке шекспировского «Макбета», 1935 год

Там той издаден с тимовете по хокей и крикет. Още при започване на Втората международна война Филип се записва в кралския военно морски флот и стартира да взе участие в сражения. През това време сестра му се омъжва за германец и минава на другата страна на войната.

Филип се среща с бъдещата си жена през 1939-та, когато е на 18, а принцеса Елизабет – на 13. Докато той води война, двамата си пишат постоянно, а откакто идва мира, вземат решение да се оженят. Годежният пръстен, който Филип подарява на бъдещата си жена е от чисто злато, открито в Уелс и било украсено с диаманти, свалени от огърлицата, която преди време цар Николай II подарил на майка му. Цяла Британия чествала царската женитба през 1947 година, а 5 години по-късно след гибелта на краля, Елизабет става кралица.

 Свадьба принцессы Елизаветы и Филиппа, 1947 год

Въпреки че Филип бил квалифициран за този миг, не очаквал, че ще се случи толкоз скоро, а коронацията му нанесла нечовечен удар. Жена му почнала да се занимава по през целия ден с държавни каузи, за които дори не му съобщавала, а главата на семейството не бил тай, а тъщата.

Принц Чарлз, първородният им наследник, се ражда през 1948-ма, две години по-късно на бял свят идва и  принцеса Ана. След десетилетна пауза, кралското фамилии се усилва с принцовете Андрю и Едуард. Независимо, че Филип умеел бащински да поддържа връзка с децата, никое не приличало на него. Чарлз не обичал дисциплината и спорта, Андрю израснал като гамен, а Едуард станал ефирен продуцент, в случай, че татко му цялостен живот ненавиждал медиите. За разлика от всички тях, принц Филип употребявал всяка свободна минута, с цел да се занимава със спорт.

 Филипп и Елизавета с детьми Чарльзом и Анной, 1951 год

През 50-те години на предишния век Англия още не се е разделила с колониите си, по тази причина и по тази причина са чести дестинации в фамилните пътешествия на кралското семейство. В Канада принцът се среща по дънки с индиански войждове, в Австралия беседва с туземци, в Индия се качва на слон и отива на лов за тигри. Даже отсрелял едно животно, което след това индийците му го занесли с почести в Лондон, само че това била огромна неточност. Британците били толкоз възмутени, че Филип е умъртвил с свирепост необичаен скотски образец, че не го оставили на мира, до момента в който персонално не отишъл в Делхи да върне на ловците съкровенната тигърска кожа.

Скуката още веднъж налегнала Филип – безкрайните церемонии и срещи го изтощавали безумно. По време на цялата си кариера той е обиколил 143 страна с повече от 620 визити, взел участие е с 22 000 мероприятия и това се отнася единствено за тези, на които не е бил с кралицата.

 Филипп в Букингемском дворце, 1951 год

През 60-те години на века той съумял да стисне ръцете на всеки музикант от великата група Beatles, отишъл на посетители на руския водач Леонид Брежнев, по-късно навестил китайската партийна върхушка, а след това отлетял за Съединени американски щати на посетители на президента Джон Кенеди няколко години преди да го разстрелят.

 Принц Филипп приветствует участников группы Beatles, 1964 год

 

Злите езици приказват, че пристрастеността на Филип към пътешествията била обвързвана с многото му любовници, които той разхождал по всички кътчета на света. На един от островите пък го взели за провидение. Това се случило на тихоокеанския остров Тана, където античната легенда гласяла, че боговете са напуснали това кътче, с цел да отидат да се оженят за кралица, а след това се прибирали на острова. Като видели Филип, локалните решили, че той е Богът и паднали на колене. Затова и Филип постоянно се отбивал на този остров без да ги разочарова, че е земен.

 Вождь Джек Наива с острова Танна демонстрирует фото принца Филиппа с дубиной нал-нал, 2008 год

През 1977 година Филип и Елизабет честват 30-годишен празник, само че момента не е за празненства: английската стопанска система претърпява един от най-големите спешни моменти, инфлацията стига 16 %, милион и половина британци са без работа, а в Северна Ирландия не престават кървавите спорове сред католици и протестанти. Независимо от тежкия миг, кралицата се насочва към Белфаст, където улиците са като полесражение.

1982 година е запечатана в фамилна фотография на палубата на английския Invincible, който одеве се е върнал от Войната за Фолклендските осторови— 74-дневния спор сред Англия и Аржентина, по време на който умират 907 индивида. Андрю даже е взел участие в обйните дейности, само че не е потърпевш.

 Принц Филипп, королева Елизавета II и принцесса Анна встречают принца Эндрю след това Фолклендской войны, 1982 год

90-те години на предишния нек трансформират принц Филип в тъмен демодиран дъртак. Таблоидите описват за иронични и оскърбителни шегички, които пускал по време на пътуванията си. Това е времето, когато е облякъл националния костюм на Нигерия, само че твърди, че това е нощната му пижама. После пък нарекъл жителите на каймановите острови потомци на пиратите и сравнил изкуството в Етиопия с нещо, което щерка му майсторила в учебно заведение.

Според слуховете, мрачните му настроения били поради развода на принц Чарлз и принцеса Даяна. Той бил толкоз неудовлетворен, колкото 20 години по-късно при решението на принц Хари да замине с Меган за Америка.

 Принц Филипп с Елизаветой II и принцем Гарри на скачках в Аскоте, 2016 год

Въпреки вързастта си, Филип траял с обиколките и разгласи, че се отдръпва едвам през 2017 година, когато е на 96 години. Въпреки това, той от време на време съпровождал кралицата по време на публични мероприятия.

В последните години, принц Филип живеел настрана от кралицата. След панаирите с Хари, даже не се срещнал с внука си, който се отхвърли от короната.

Точно преди стогодишния празник, здравето на принц Филип се влошило. През фавруари той за повторно се оказал в болница след инфекциозно заболяване, а след това и поради болно сърце. Четири седмици по късно той умря.

 Принц Филипп и королева Елизавета II на матче по поло, 2018 год
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР