Принадлежността на България към НАТО и Европейския съюз не е

...
Принадлежността на България към НАТО и Европейския съюз не е
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров откри 6-ият банково-финансов форум на Мениджър


" Принадлежността на България към НАТО и Европейския съюз не е задоволително, само че сигурно е належащо изискване за устойчивото развиване на страната ни като стопанска система и като народна власт. Те са една отворена врата, през която ние като общество би трябвало сами да минем. И това е главната причина, заради която не можем сигурно да кажем, че процесът на преход е завършил, тъй като имаме несвършена работа. Най-важното парче от мозайката, което ще подреди България измежду останалите европейски страни и ще отвори страната ни към всички изгоди от това да бъде в един от най-силни парични и финансови съюзи, това е присъединението към Eврозоната. “ Това съобщи подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров в откриваща реч пред участниците в провеждащия се през днешния ден 6-и банков форум „ Бъдещето на парите “, проведен от списание „ Мениджър “.

Андрей Гюров означи още, че за изгодите от присъединението ни може да се приказва доста – да вземем за пример за неналичието на транзакционни разноски за компаниите и семействата и за бизнеса, по -ниски лихви по заемите  населението и по-ниските разноски за обслужването на държавния дълг. А това значи повече средства за инфраструктура, за опазване на здравето и обучение, а в последна сметка и по-висок стопански напредък, посочи той. И това са единствено част от изгодите, които бихме видели от присъединението към Еврозоната, добави Гюров.

„ На тях за жалост обаче се опълчват целенасочени внушения за ненадейно повишение на цените. Тези внушения са безусловно голословни. Всички разбори и проучвания които са извършени, демонстрират еднопосочно, че нарастването на цените в резултат на  присъединяването към евроозоната са незначителни. И това се дължи не толкоз на икономическите предпоставки, а на пропуски в регулаторните механизми “, означи подуправителят на Българска народна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР