Приморск. Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени

...
Приморск. Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени
Коментари Харесай

Председателят на НС Димитър Главчев в Украйна: Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език

Приморск. Получих увещание, че новият учебен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев след срещите си в Украйна с Мелитополската градска администрация, с управлението на районната администрация, районния съвет, кметове и българската диаспора в град Приморск, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание . Той изрази угриженост във връзка с закона за образованието и закона за административната промяна в Украйна. „ След всички диалози тук се надявам, че проблеми с проучването на българския език и запазването на българската еднаквост и просвета няма да има “, добави Димитър Главчев. „ Исках персонално и на място да се уверя в това “, означи още той.
Ръководствата на районните администрации от Мелитопол, Приморск и Бердянск благодариха за визитата на българската парламентарна делегация и означиха, че това е първата аудиенция на ръководител на Народното събрание от 15 години насам.
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно посещаване в Украйна. В състава на делегацията са заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Групата за другарство България – Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и националният представител Ахмед Ахмедов.
Българските депутати участваха на Официално разкриване на Шестия регионален събор на българите от Таврия, отдаден на 155-тата годишнина от преселването им и сервираха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.
„ Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и отбраната на техните ползи е измежду целите на Народното събрание “, акцентира на срещите ръководителят на Народното събрание.
Българските депутати показаха мнение, че другарството с Украйна е приоритет за страната ни, както и грижата за българската общественост. „ Наблюдаваме всички промени, които се случват в Украйна, и сме съпричастни с вас “, означиха на срещите членове на делегацията. Те благодариха за това, че се съхранява българската еднаквост, както и на украинското ръководство, което разрешава това да се случи. Димитър Главчев изрази вяра обичайните другарски връзки сред нашите страни да се запазят такива, каквито са били до момента и увери, че ще продължим да водим потребен разговор с Украйна. Той добави, че България е от първите страни в Европейски Съюз, които поддържаха Украйна в нейния европейски път на развиване.
По време на диалозите беше доказано, че и в бъдеще ще продължат да се развиват взаимните културни, просветителни, бизнес и други начинания.
И от двете страни беше доказано желанието за задълбочаване на развиването на връзките в областите на туризма, земеделието, образованието и строителството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР