Примката около Кирил Петков и Божидор Божинов за това, че

...
Примката около Кирил Петков и Божидор Божинов за това, че
Коментари Харесай

Кирил Петков не може да повярва: Вече има показания срещу него, изземат се записи от камерите срещу дома му

Примката към Кирил Петков и Божидор Божинов за това, че са заплашвали министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, се стяга с всеки изминат ден.   Според проверяващите обстоятелствата са толкоз ужасяващи, че в случай че всичко се удостовери, то за Кирил Петков няма да има място освен в полето на политиката, само че и на територията на България, написа епицентър.бг.
На 27 октомври 2023 година пред Председателския съвет на Народното събрание  министър Александър Йоловски е разказал, че е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов да не афишира публични поръчки за 640 милиона лв., а напряко да даде парите на посочени от тях компании . Йоловски даже е споделил, че Петков е заплашил фамилията и децата му.
Веднага по-късно партия Има Такъв Народ подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и до Европейската прокуратура.
Десислава Атанасова от ГЕРБ удостовери, че Йоловски се е оплакал от напън и закани.
„ Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически напън върху него и той сподели: „ Да. Върху мен е имало политически напън. Беше ми обяснено по какъв начин парите, които са 640 млн. за електронно ръководство в България, не може аз да направя публични поръчки, а би трябвало да отидат в едни други хора “.
-„ Кой те накара, кой те заплашва? Кирил Петков и същият този Божидар Божанов ли? ”, питали депутатите.
-„ Да “, бил отговорът на Йоловски, пресъздаден от Тошко Йорданов пред медиите след Председателския съвет
Явно, това което са чули депутатите, е било толкоз стряскащо, че на министъра незабавно бе назначена засилена защита от НСО, а  сигурността на фамилията му бе поверена на основна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “ на Министерство на вътрешните работи, което се случва за първи път.
На разпита пред прокурор от СГП министър Йоловски удостоверил това, което към този момент е споделил пред депутатите – към този момент е че е бил заплашван по отношение на възлагане на публични поръчки. Йоловски е изслушан и в Антикорупционната комисия, „ където е дал показания за изнудване и отправени закани към него и фамилията му “.
Едва през днешния ден изявление за „ Дневник “ Кирил Петков  съобщи, че това в никакъв случай не се е случвало и не е разпитван по проблема, след което дефинира обвиняванията по негов адрес като „ плоска клевета и опит за похищение на вниманието “.
Божидар Божанов, който е някогашен министър на електронното ръководство в кабинета „ Петков “, също съобщи, че въобще не знае защо става дума, и изиска цялостна инспекция по изказванията, като даде обещание да спомага оптимално.  „ Приел съм, че ще бъда обект на неуместни политически офанзиви. Те са предстоящи в предизборна конюнктура и са част от калния терен, на който се намираме, до момента в който опитваме да променим България “,  посочи в Туитър депутатът от ПП-ДБ.
Той акцентира, че „ 640 милиона са доста пари, които няма по какъв начин да се изхарчат за късия небосвод на държавното управление. Министерството, а по-рано държавната организация, за цялото си битие от 2016 година до момента са похарчили общо към 135 милиона (по данни от СЕБРА) “.
Интересна детайлност е, че Йоловски е назначен от Политическа партия, в предходния кабинет е бил заместител на Божанов, а в новия Божанов обществено подсигурява за него.
Към този миг не е ясна ориста на публичните поръчки за 640 млн. лева, които не е трябвало да бъдат обявявани.
Според проверяващите министър Йоловски е заплашван в фамилния апартамент на Кирил Петков на улица „ Цар Иван Шишман “ 18. Това е станало в интервала 1-3 октомври. Той е бил поканен там от Петков, на срещата е участвал и Божанов. От Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) желаят обзор на охранителни камери на магазините, които се намират наоколо до входа на дома на някогашния министър председател, с цел да се откри влизането на тези лица в посочения интервал.
След изборите следва разпит на Петков и Божанков.
Според депутати, изслушали първи описа на министър Йоловски, нещата са по-страшни, в сравнение с можем да си представим.
„ Не аз, а ПП-тата са ходили да заплашват министър и по тази причина в този момент върви с защита “, посочи през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
„ Това е голяма корупционна скица със закани, по тази причина изпратихме сигнал и да Европейската прокуратура. Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, Божанов са нарушители “,  обяви Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. А както към този момент съобщихме, в околните дни предстои работно посещаване в София на европейският основен прокурор Лаура Кьовеши
Развитието на абсурда следва след изборите, с цел да не се употребява преди този момент като политическа акция.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР