Приложение на медиацията в различните обществени сфери“ бе темата на

...
Приложение на медиацията в различните обществени сфери“ бе темата на
Коментари Харесай

Приложението на медиацията в различните обществени сфери обсъдиха на форум в ИУ-Варна

 " Приложение на медиацията в другите публични сфери “ бе тематиката на кръгла маса проведена от Камарата на посредниците в България, Институт " Итера “, Окръжен съд – Варна и Икономически университет – Варна, който беше хазаин на проявата. Във форума участваха представители на правосъдните институции, варненската адвокатска гилдия, университетската общественост, Регионалното ръководство на образованието, неправителствени и бизнес организации, и посредници.

Кръглата маса беше открита от доцент Андрияна Андреева – началник на катедра " Правни науки “, Лиляна Савова - ръководител на Камарата на посредниците в България и ръководител на Институт " Итера “ и Марин Маринов – ръководител на Окръжен съд – Варна.

" Все още е налице консерватизъм във връзка с медиацията, който би трябвало да бъде преодолян. Радващо е, че моделът на работа на Центъра по медиация към Варненски правосъден регион беше общопризнат в цялата страна като най- ефикасен. " Моделът Варна “ беше взаимстван от всички съдилища, решили да основат свои центрове “, уточни в изявлението си Лиляна Савова.

Съдия Марин Маринов посочи, че през първите 3 години от основаването на Центъра по медиация, съдиите от Районен и Окръжен съд – Варна са вложили доста сила и старания в популяризирането на този различен прийом. " Преди седем години в България имаше единствено един център по медиация– този в София, вторият беше във Варна. В момента те са 8, като до края на годината следва да бъдат открити още 5. Считам обаче, че медиацията ще бъде същинска, когато бъде изведена отвън съда “ акцентира ръководителят на ВОС.

В рамките на кръглата маса арбитър Деспина Георгиева от Гражданско поделение на Окръжен съд – Варна показа отчет на тематика " Приложение на медиацията в правосъдната система “. Тя обясни метода, по който действа Центъра по медиация към правосъден регион – Варна, както и кои типове разногласия за подобаващи за този тип процедура. Съдия Георгиева акцентира основната роля на координаторите в Районен и Окръжен съд – Варна – Веселина Тодорова и Нора Великова, с помощта на които центъра по медиация действа. Тя посочи, че съгласно настоящите коефициенти за установяване натовареността на съдиите, постигането на съглашение не се регистрира в тяхна изгода. Деспина Георгиева акцентира, че с помощта на напъните и ентусиазма най-вече на съдиите от Районен съд – Варна планът " Медиация “ може да се дефинира като сполучлив.

По време на форума бяха изнесени отчети за " Психофизиологията на спора и нужда от използване на профилирани познания на посредника “ от психолога Венета Иванова от Институт " Итера “. Гл. ас. Д-р Диана Димитрова от Икономически университет – Варна срещна присъстващите с " Приложението на медиацията в интернационалните бизнес връзки “, а Йорданка Христова старши специалист в РУО – Варна показа за внедряването на медиацията в началното, главно и гимназиално обучение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР