Прилагането на предвидима икономическа политика и борба с корупцията са

...
Прилагането на предвидима икономическа политика и борба с корупцията са
Коментари Харесай

Трите най-големи предизвикателства на българския пазар според австрийския бизнес у нас

Прилагането на предвидима икономическа политика и битка с корупцията са измежду най-важните промени, които би трябвало да се създадат в България съгласно австрийския бизнес. Почти 2 на всеки 3 компании с австрийска благосъстоятелност у нас поставят тези два фактора като приоритет. Едва по-късно се подреждат правна сигурност, понижаване на бюрокрацията и политическа непоклатимост. Това демонстрира изследване, осъществено по поръчка на Австрийското комерсиално посланичество у нас.

В същото време, за 2021г. 91% възнамеряват опазване на личния състав и нови назначения. За идните 12 месеца 25% от компаниите възнамеряват да създадат нови вложения.

Трите най-големи провокации на българския пазар съгласно австрийския бизнес у нас са: неналичието на квалифицирани фрагменти, ниското качество на инфраструктурата и ниската покупателна мощ у нас.

Според половината от участвалите в проучването компании ефектите на ковид в България ще се усещат най-малко до края на 2022 година, а единствено 20% считат, че те ще отшумят до края на актуалната.

„ Забелязват се и някои разлики: българските бизнесмени са привикнали да работят в спешни обстановки, те са изобретателни и не чакат помощ извън. Традиционно хората в Източна Европа са гъвкави и се приспособяват елементарно – тези качества в Австрия не са толкоз мощно изразени, там се възнамерява повече и човек не е толкоз еластичен, когато има смяна в обстановката “, разяснява Улрике Щрака, началник на организацията.

Всяка десета австрийска компания в България счита, че икономическият климат в България през предходната 2020 година се е подобрил. Но близо 2/3 от запитаните компании считат, че има утежняване в бизнес климата у нас. Все отново по-малък дял от тях чакат, че обстановката ще се резервира такава каквато е в този момент. 16% предвиждат възстановяване на икономическите условия у нас, 39% - че те ще останат каквито са все още, а 45% - че утежняването ще продължи.

И до момента в който единствено ¼ от фирмите са имали растеж на приходите през 2020 година, то упования за повече продажби през тази година имат 1/3 от австрийските компании. Повече от половината компании не смятат, че през 2021 година ще имат опция да развият фирмите си по стопански индикатори, а цели 72% от тях нямат желание да търсят нов личен състав. Наемане на нови хора ще има в 19% от австрийския бизнес у нас, до момента в който 9% са възнамерявали съкращения. Също така  25% от компаниите, при 20% през предходната година, възнамеряват да извършат вложения през тази година.

В анкетата са взели присъединяване 94 австрийски компании в България, малко повече от половината от тях са в бранша на търговията, 29% - в услугите и 20% в производството.  

Над 50% от фирмите имат годишен оборот сред 2 млн. и 20 млн. евро, а 23% от тях – над 20 млн. евро.

Оказва се, че една забележителна част от австрийските компании у нас – към 2/3 от тях – имат пренебрежим дял на износа в оборота – към 10%, като работят най-вече за локалния пазар. Други 20% обаче пък навръх противоположния полюс – изнасят над 80% от продукцията си.  

Изследването е извършено в края на 2020 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР