Приключиха пазарните консултации за закупуване на влакове, съобщиха от Министерството

...
Приключиха пазарните консултации за закупуване на влакове, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Купуваме влакове за 1.7 милиарда лева - кои са кандидатите да доставката им

Приключиха пазарните съвещания за закупуване на влакове, оповестиха от Министерството на превоза. Сега следва оповестяване на процедури на обща стойност 1,7 милиарда лв.. Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възобновяване и устойивост.

По 5-те предложения, общият брой получени оферти е 32.

Подобен вид пазарно изследване се организира за пръв път от Министерството на превоза и известията, като задачата му е да се реализира оптималната бистрота и успеваемост при изразходването на публичен запас, както и да се привлекат за присъединяване най-хубавите български и интернационалните компании, показват от ведомството.

" Ще се възползваме в цялостна степен от опциите, които ни дава Законът за публичните поръчки, с цел да придобием най-модерните и сигурни влакове и съоръжение при най-хубави условия - и като цена, и като технологии ", сподели министърът на превоза и известията (в оставка) Николай Събев.

До приключване на крайния период, своите индикативни оферти са подали едни от най-големите международни производители и снабдители на преносим състав и бордово съоръжение: Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszsz, Siemens Mobility, Skoda Transportation, Stadler Rail, FPS Poznan Fabryka Pojazdow Szynowych, KONCAR-Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

След в детайли разглеждане на всички оферти, следва в къси периоди министерството да разгласи публични поръчки по петте предложения на обща стойност 1,7 милиарда лв..

Очаква се доникъде на 2026 година България да има освежен железопътен парк от най-ново потомство.

По предписание на министър Николай Събев, същият метод ще бъде прибавен от Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура " и за двата плана на компанията, утвърдени по Националния проект за възобновяване и резистентност. Те са за създаване на интермодален терминал в Русе и за внедряване на ERTMS, равнище 2, в железопътния сектор Русе - Каспичан.
 Транспортният министър: Засега билетите за трен няма да нарастват
Транспортният министър: Засега билетите за трен няма да нарастват

До лятото на 2026 година се чака да влязат в употреба на нови двуетажни влакове
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР