Приключи и това Световно първенство по футбол. Може и да

...
Приключи и това Световно първенство по футбол. Може и да
Коментари Харесай

10-те най-запомнящи се срещи от Световното първенство по футбол в Русия

Приключи и това Световно състезание по футбол. Може и да не съм права и нека не съм, само че в мен се настани едно необичайно възприятие. Играта се е трансформирала. Нямаше ги тези зрелищни дуели, нямаше го това надиграване, нямаше го същинския футбол. Груби нарушавания, футболисти, струващи милиони, които се търкалят по терена, бавене на време, голове от статични положения. На това станахме очевидци. Навярно, отсега нататък ще бъде по този начин. Но да оставим това мое възприятие и да се насочим към срещите. Имаше и такива, които си костваха. Ето и 10-те най-запомнящи се срещи от двадесет и първия международен футболен шампионат.

1. Русия – Саудитска Арабия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Русия откри Световното състезание по футбол с летящ старт и историческа победа от 5:0 против Саудитска Арабия. На стадион “Лужники ” пред 80 000 екзалтирани фенове, домакините стартираха присъединяване си на Мондиала повече от чудесно. Световно по футбол не е започвало с такава голова разлика.
Газински откри за домакините в 12-ата минута, а Черишев удвои задатъка на своите в 43-ата минута и предреши всичко в този мач. За класическия резултат бе прецизен Дзюба в 71-ата минута, единствено секунди след влизането си в игра. В продължението точни бяха Черишев и Головин надлежно в 91-ата и 93-ата минути.
На трибуните бяха съветският президент Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед ибн Салман ал Сауд, които седяха един до различен в формалната ложа.

2. Португалия – Испания

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Португалия стигна до тъждество 3:3 против Испания в зрелищен мач. Двата отбора направиха ужасно голово шоу на Олимпийския стадион в Сочи и приключиха наедно в спиращ дъха театър.
Дербито предложи страхотни страсти, като португалците два пъти повеждаха посредством суперзвездата си Кристиано Роналдо, само че тимът на Испания съумя да направи поврат и изглеждаше, че ще завоюва, само че противникът им успяваше да изравни с голове на Диего Коща. Испанците направиха цялостен поврат с доста хубав гол на Начо в 58-ата минута.
В 88-ата минута Роналдо означи след чудесно изпълнен директен свободен удар и изравни за крайното 3:3.

3. Аржентина – Хърватия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Националният отбор на Хърватия записа една от най-великите победи във футболната си история. “Шахматистите ” изумиха света, откакто се разправиха по безапелационен метод с Аржентина. Аржентина позволи една от най-срамните загуби в славната си футболна история.
Първият гол на хърватите падна малко след почивката, когато Анте Ребич се възползва от неточност на вратаря Кабайеро. 10 минути преди последния съдийски сигнал интригата бе убита от прословут гол на Лука Модрич. В даденото продължение, Аржентина бе смазана от попадение на Иван Ракитич.
Меси не се показа добре и на първия мач на аржентинци с Исландия, като пропусна дузпа.
За аржентинците това е първа загуба в групите на международно състезание с три или повече гола разлика от 60 години. Последният случай е при 1:6 против Чехословакия на 15 юни 1958 година.

4. Германия – Южна Корея

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Германците записаха най-ранното си отпадане от шампионата от 80 години насам след две загуби от Мексико и Южна Корея. Това се случва за първи път в историята на четирикратния международен първенец, който непроменяемо беше измежду най-хубавите четири състава на последните четири шампионати на планетата.
Изстраданата победа против Швеция във втория мач не можа да въодушеви бундестима да обърне обстановката в своя изгода. И в трите срещи отборът на Йоахим Льов сподели безидейна игра и с едвам два маркирани гола справедливо си потегли от шампионата като финален в групата си.
Всичко за международния първенец свърши в добавеното време. В 92-та минута Ким остана самичък против Нойер и прати топката в мрежата. Последва сигнал за засада, само че след консултация с VAR-системата се видя, че такава няма, защото преди гола Тони Кроос играе с топката и резултатът стана 1:0.
В 96-ата минута Хюн-Мин Сон излезе на празна врата и подпечата отпадането на Германия от шампионата с крайния резултат – 2:0.

5. Полша – Колумбия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Колумбия разруши Полша с безкомпромисното 3:0. Двата тима влязоха крепко в мача, като първоначално играта беше равностойна.
5 минути преди края на първото полувреме отбраната на Полша се пропука. След корнер, Куадрадо откри Кинтеро, който хитро подаде към Хамес. Последва центриране във вратарското поле, където Шчесни излезе и беше изпреварен от Мина, за който не беше проблем да насочи топката.
В 70-ата минута отбраната на европейския отбор още веднъж беше хваната неподготвена и този път колумбийците съумяха да прекършат очакванията на противника с второ попадение. Фалкао се озова очи в очи със Шчесни и с техничен удар с външен фалц прати топката в мрежата.
Пет минути по-късно Куадрадо надбяга бранителите на Полша, откъсна се самичък против Шчесни и не остави шансове на вратаря с обмислен шут в долния десен ъгъл.

6. Аржентина – Франция

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

В спиращ дъха мач на “Казан Арена ” Франция реализира извънредно трагична победа с 4:3 против Аржентина и по този метод се класира за четвъртфиналите на Световното състезание. Лионел Меси и компания се сбогуваха със Световното състезание. Това е първият мач от 430 дуела, в който Аржентина вкарва три гола, само че губи.
Антоан Гризман осъществя дузпа в 13-та минута и Франция поведе с 1:0. Аржентина съумя да изравни резултата в 41-та минута. Анхел Ди Мария означи голът от най-голяма отдалеченост до този миг на Световното състезание – от 27,6 метра. Аржентина обърна мача в 48-та минута. След шут на Лионел Меси, топката рикошира в Габриел Меркадо и влетя във вратата на Юго Лорис.
Франция съумя да изравни резултата в 57-та минута със страховит гол на Бенжамен Павар. Франция реализира цялостен поврат в 64-та минута след гол на Килиан Мбапе. В 68-мата минута, Мбапе означи второто си попадение, което бе четвърто за Франция.
Аржентина вкара трети гол в добавеното време на срещата. След асистенция на Меси, Серхио Агуеро вкара във вратата на Лорис.

7. Англия – Колумбия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Англия реализира най-паметната си победа на международни шампионати от 1990 година насам, откакто отстрани Колумбия с осъществяване на дузпи на осминафиналите.
Редовното време приключи наедно 1:1, откакто Хари Кейн откри в 51-вата минута от противоречива дузпа, а Мина изравни в 93-тата. Съдията Марк Гайгър сподели цели седем жълти картона, а на няколко пъти футболисти и от двата състава имаха искания и за червени такива. Физическите единоборства бяха повече от забавните положения пред двете порти през първото полувреме.
По време на продълженията не се случи съвсем нищо забавно и по този начин двата отбора стигнаха до дузпите. При тях точни за британците станаха Кейн, Рашфорд, Трипиър и Ерик Дайър, а Оспина хвана удара на Хендерсън. За колумбийците се разписаха Фалкао, Куадрадо и Муриел, Урибе удари греда, а ударът на Карлос Бака беше избавен от Пикфорд и по този метод Англия се класира на четвъртфинал.

8. Русия – Хърватия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Хърватия стана последният полуфиналист на Световното състезание откакто в профил домакина Русия с 6:5 на дузпи. Драматичният мач беше изигран на стадион “Фищ ” в Сочи.
В постоянното време двата отбора приключиха наедно 1:1, откакто Денис Черишев даде задатък на Сборная в 31-ата минута. Черишев овладя топката в центъра на терена, комбинира с Дзюба и с фалцов удар прати топката в мрежата на Хърватия. А единствено 8 по-късно Андрей Крамарич изравни. В продълженията двата отбора си размениха по още едно попадение. В 100-ата минута Домагой Вида се извиси при корнер и стреля с глава. Топката се отклони леко от Ведран Чорлука и влезе в мрежата. В 115-ата Дзагоев центрира от статично състояние, а Марио Фернандес изпревари Манджукич и означи с глава, насочвайки неспасяемо в далечния ъгъл за 2:2.
Дузпите започнаха с пропуск на Фьодор Смолов, а Брозович вкара за хърватите. Последва тъкмо осъществяване на Дзагоев, а Акинфеев отрази удар на Ковачич. Фернандес направи нов пропуск за Русия, до момента в който Модрич с огромна доза шанс вкара. До края Игнашевич и Кузяев за домакините бяха точни, а Хърватия завоюва мястото си на полуфиналите с безгрешни удари на Вида и Ракитич.

9. Хърватия – Англия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Хърватия стана вторият финалист на Мондиал 2018. Те се трансфораха в първия балкански тим на край на Световно състезание.
Двубоят на “Лужники ” стартира по допустимо най-хубавия метод за англичаните. В 4-ата минута Лука Модрич фаулира Деле Али на дъгата на наказателното поле. Зад топката застана Киърън Трипиър, който откри резултата след извънредно осъществяване от директен свободен удар.
В 68-ата минута Шиме Вършалко центрира прелестно отдясно, в наказателното поле Трипиър и Уолкър изпуснаха Иван Перишич, който с акробатичен удар засече топката и я вкара във вратата на Пикфорд за 1:1. Срещата влезе в продължения.
Във второто продължение Хърватия пое контрола над играта и в 109-ата минута стигна до скъпоценното попадение на Манджукич. Така Хърватия доближи до своя пръв исторически край.

10. Франция – Хърватия

 10-те най-запомнящи се срещи от Световното състезание по футбол в Русия

Както, може би, сте забелязали най-запомнящите и красиви срещи изигра тимът на Хърватия. Точно това им донесе и присъединяване на финала, както и поддръжката на милиони почитатели. Хърватите може и да не взеха купата, само че стоплиха сърцата ни и ни накараха да повярваме в чудесата.
Две големи съдийски неточности в интерес на Франция бяха факт още в първото полувреме. Отсъдено противоречиво нарушаване против Антоан Гризман докара до статично състояние и автогол за Хърватия. От директен свободен удар нападателят на хърватите Марио Манджукич отклони топката във вратата на Субашич.
10 минути по-късно слабата защита на Франция сервира топката на дебнещия Иван Перишич, който се нуждаеше от едно залъгващо придвижване, с цел да изравни резултата.
В 38-ата минута едно състояние ще бележи вечно този край на Световно състезание. При центриране от корнер, топката срещна ръката на Иван Перишич при опит на удар с глава на Матюиди. Първоначалното решение на съдията Нестор Питана бе да отсъди навън, само че след съвет от неговите помощници, той прибегна до услугите на системата ВАР. 60-секунди по-късно, въпреки и много нерешителен, латиноамериканецът отсъди дузпа. С осъществяването се нагърби Антоан Гризман, който преодоля съпротивата на Даниел Субашич и още веднъж изведе родината си напред.
В 52-та минута, когато можеше да разрежеш въздуха с нож от напрежение, на стадиона нахлуха няколко фена. Те бяха изкарани от терена стремително и играта продължи още по-напрегнато.
Пол Погба вкара третото попадение за Франция със страховит удар отвън границите на наказателното поле. Килиан Мбапе се разписа майсторски за 4:1.
В 69-та минута Манджукич сподели на целия свят, че не се предава елементарно. Издебна вратаря Лорис, който не съумя да почисти добре топката и вкара втория гол за Хърватия.
Франция подвигна Световната купа. Нещо, което не им се беше случвало от 1998 година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР