Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд

...
Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд
Коментари Харесай

Кипърският Гаранционен фонд е отговорен за българския клон на Олимпик, ще плаща

Приключи арбитражното дело, формирано по иск на българския Гаранционен фонд против Гаранционния фонд на Република Кипър пред Съвета на бюрата по отношение на несъстоятелността на застрахователна компания " Олимпик ". Основното умозаключение в арбитражното решение е, че Конвенцията от 1995 година за правото на декаданс сред гаранционните фондове е използвана по случая, надлежно кипърският Гаранционен фонд е виновен във връзка с застрахователните контракти, подписани посредством българския клон на " Олимпик " , оповестяват от българския Гаранционен фонд.

Решението на арбитъра е първата значима стъпка в процеса по обезпечаване на опция лицата, които имат вземания по застрахователни контракти, подписани посредством българския клон на застрахователна компания " Олимпик ", да получат компенсации.

След удостоверение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като идващ стадий следва провеждането на договаряния за разработване и подписване на Техническо съглашение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията.

Те плануват разплащанията по вземанията да бъдат осъществявани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява навреме информация за развиването на процеса.

Доколкото обсегът на Конвенцията е стеснен до произшествия, зародили на територията на Република България, българският Гаранционен фонд ще има право на възобновяване и на разноските си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по системата " Зелена карта ", в случай че случаите, по отношение на които са изплатени суми на компенсационни органи, са зародили в Република България.

До арбитражното дело се стигна откакто кипърският Гаранционен фонд отхвърли да признае приложимостта на Конвенцията за правото на декаданс сред гаранционните фондове от 1995 година и надлежно да поеме отговорност във връзка с застрахователните контракти, подписани със застрахователна компания " Олимпик " - клон България.

Според залегналия в Конвенцията принцип, при положение на несъстоятелност на осигурител със седалище в друга страна членка на Европейски Съюз, който прави активност при изискванията на правото на определяне или свободата на даване на услуги, повредените лица се обезщетяват от компенсационната скица (гаранционен фонд) по седалище на застрахователя.

Подобен метод е общопризнат и в българското законодателство, като съгласно Кодекса за обезпечаване Гаранционният фонд, посредством управлявания от него " Обезпечителен фонд ", има право да компенсира повредените лица при положение на неплатежоспособност на осигурител със седалище Република България. От покритието му са изключени застрахователи със седалище в страна от Европейски Съюз, извършващи активност посредством клон в България, какъвто е казусът с " Олимпик ".

Към момента на пораждане на проблема " Олимпик " няма единна и общо използвана уредба на ниво Европейски Съюз в региона на компенсирането на ползвателите на застрахователни услуги при положение на неплатежоспособност на осигурител. Понастоящем на ниво Европейски съюз се реализира самодейност за хармонизация на режима на компенсационните схеми в автомобилното обезпечаване посредством Моторната инструкция. След четири години договаряния промените в Моторната инструкция към този момент са признати от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент и се чака обнародването й. Сред измененията е въвеждането на съгласуван механизъм за отплата при положение на несъстоятелност на осигурител, предоставящ наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите. В него е залегнал правилото, че отговорност при компенсиране при положение на несъстоятелност на осигурител има гаранционната скица в страната по генезис на застрахователя.

Влиянието на кипърския осигурител " Олимпик " у нас

Фалитът на кипърския осигурител " Олимпик " касае директно най-масовата застраховка " Гражданска отговорност " и визира притежателите на над 200 хиляди автомобила. Фирмата разгласи неплатежоспособност през 2018-а.

" Олимпик " е кипърско застрахователно сдружение, което от години насам оперираше на българския пазар и заемаше четвърто място с 275 хиляди полици или 9.2% от всички в сегмента. Това се реализира с сензитивно по-ниските цени, които оферираше.

На 10 май 2018-а кипърското финансово министерство (в качеството му на регулатор за застрахователния бранш в страната) издаде възбрана за свободно предписание с активи на сдружението заради неговата несъстоятелност. В сдружението бе назначен и специфичен админ от одиторска компания.

От българската Комисия за финансов контрол (КФН) издадоха възбрана на ЗК " Олимпик " да подписва нови контракти и да удължава периода на досегашните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР