Приказките, че ще влезем на 1 януари 2025 г. в

...
Приказките, че ще влезем на 1 януари 2025 г. в
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред Lupa.bg: Бюджетният излишък на Асен Василев е счетоводна шашма

Приказките, че ще влезем на 1 януари 2025 година в еврозоната са фикция. Критерият за инфлацията няма да бъде изпълнен. През януари и февруари инфлацията се сведе съвсем до 3.3%, само че се гледа каква е била тя през миналите 12. Това значи, че инфлацията ще бъде не по-малко от 7,5%. Това съобщи пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова във връзка думите на ръководителя на еврогрупата Паскал Донахю, че е допустимо България да одобри еврото идната година.

" Има заплаха, в случай че желаяме спомагателен отчет за нашето икономическо развиване през есента, да не бъде направен. Предстоят евроизбори и поради новите по-радикални държавни управления в доста европейски страни най-вероятно ЕНП няма да господства. Урсула фон дер Лайен няма да бъде ръководител на Европейска комисия, ще се образуват повече партийни фамилии, което е знак, че съставянето на Еврокомисия ще е мъчно. За да получим позволение за нов авариен отчет, би трябвало да има еврокомисар и Европейска комисия, която надали ще бъде образувана до края на годината. Дори да бъде, тогава има заплаха за другия аршин - за недостига ", предизвести специалистът.



По думите й заради мегаломанските и нереални хрумвания на Асен Василев приходите, които са заложени за 2023 и 2024 година са нереалистични. " Ръстът на Брутният вътрешен продукт за 2024 година ще е 3,2, а той в реалност ще бъде преко сили 1,6%. Ръстът на Брутният вътрешен продукт за 2023 година също не дава отговор на действителността. Приходите са малко, за сметка на това разноските са доста и се уголемяват.

Василев е заложил 3% недостиг при доходи, които ще бъдат най-малко с 7,5 милиарда по-малко, в сравнение с са заложени през 2023 година Излишъкът на Асен Василев е счетоводна шашма. Той не е разпределил капиталовите разноски по министерства, също по този начин капиталовият разход, който трябваше да бъде изработен предходната година за общините, не е изработен ", уточни Зайкова.

" Откакто държавното управление на Денков е на власт, 1 стотинка не е пристигнала от Плана за възобновяване. Първият транш от дълго време е изхарчен и то не за планове, а за попълване на дупки. Освен това липсват 1 милиард и 200 млн. от Фонда за енергийна сигурност. Това са обраните облаги на всички държавни сдружения плюс отнетите до над 50% облаги на частни енергийни сдружения. Тези пари трябваше да оказват помощ на енергетиката, а се раздадоха където трябваше и където не трябваше. Вместо да имаме остатък, ние имаме недостиг. За 2023 година дефицитът ще бъде над 3%, което значи, че няма да осъществим и втория аршин ", уверена е Зайкова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР