Приходите на топ 50 магазини за дрехи и обувки избухват

...
Приходите на топ 50 магазини за дрехи и обувки избухват
Коментари Харесай

България се облича от Pepco, H&M и Zara

Приходите на топ 50 магазини за облекла и обувки избухват с 42% до 1.6 милиарда лева през 2021 година И тази година е мощна, като търговците чакат двуцифрени растежи. Догодина цените евентуално ще са по-високи Българите са купували най-вече от осемте марката на испанската група Inditex, а с най-голям самостоятелен оборот е полската верига Pepco
Най-големите 50 търговци на облекла и обувки в България са напълно оздравели от ковида, откакто за 2021 година оборотите им отскачат с цели 42% и с продажби за над 1.6 милиарда лева бият рекордната си 2019 година Ако се прибавят и купените онлайн облекла и обувки от задгранични уеб сайтове, то сегментът сигурно е измежду най-големите в българската търговия на дребно. Според секторен разбор

Купувачите имат и нов любим: полската верига Pepco, която нахлу огромно на пазара с над 100 магазина, към този момент е водач в стилния бранш. Тя измества досегашния първенец H&M. Реално обаче българите са купували най-вече от испанската група Inditex, която тук работи със седем обособени сдружения за всяка марка: Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho и Zara Home.

Иначе в бранша царува оптимизъм - възнамеряват се растежи за тази и идната година, когато евентуално инфлацията забавено ще допре по-видимо и облеклото и обувките. Мода по света и у нас По данни на Euromonitor макар новите коронавирус талази и обвързваните с тях ограничавания през 2021 година в световен мащаб продажбите на дрехи и обувки са нарастнали с 12% на годишна база, като упованията са към 2024 година секторът да надвиши размера си от предпандемичната 2019 година Според анализаторите възобновяване ще е неравномерно и нежно поради фактори като въведените напролет на 2022 година нови локдауни в Китай, съветската инвазия в Украйна, както и рекордната инфлация.
Реклама
На фона на тези умерени прогнози, българският фешън пазар (поне за момента) е няколко крачки напред и към края на 2021 година е съумял освен да навакса изоставането от 2020 година, когато пандемията сви оборотите на профилираните магазини приблизително с съвсем 20%, само че и да усъвършенства рекордно положителното си показване от предкризисната 2019 година Всички могат да скачат Погледнато в цифри, годината наподобява по този начин - съвсем 42% междинен растеж на приходите в топ 50 до над 1.6 милиарда лева - което е народен връх. Едва четири от фирмите в топ 50 регистрират по-слаб оборот през 2021 година, като при " Смарт ритейл " (18) свиването е със символичните 0.07%, при " Лидл България " (6) - с минималните 2%, а при " Еф Еф груп България " (23) е резултат от смяна - международният първенец при маратонките Nike, който смени дистрибутора си за страната и към този момент се популяризира от сръбската Sport Time Balkans през локалното дъщерно сдружение " Спорт тайм ЕУ " (37). Четвъртата е " Адидас България " (40), която с изключение на едноименната марка внася в страната и спортните артикули с марката Reebok, който от 2005 година до 2021 година беше благосъстоятелност на Adidas, само че в пандемията немската група реши да го продаде на американска Authentic Brands Group. През 2021 година сдружението е затворило четири от седемте си магазина в София и Варна и е отворило нов аутлет магазин в столицата, излиза наяве от финансовия доклад.

Всички останали в топ 50 съумяват да се възстановят по-бързо от и реализират растеж на продажбите си през 2021 година, като всеобщо той е с двуцифрени темпове, а при шест даже се мери в трицифрени стойности - което не е изненадващо поради по-ниската база, от която бизнесът да отскочи след внезапното стесняване в коронавирус годината.

Шампион по индикатора е немската дискаунт верига за облекло и предмети за дома KiK, която отвори първите си магазини в страната през лятото на 2020 година Според интернет страницата й все още обектите в България към този момент са " над 12 ". За 2021 година брутните й доходи от продажби на дрехи на локалното сдружение " КиК текстилиен унд нонфууд " (34) към този момент са съвсем 13 млн. лева, което е растеж от 436% на годишна база. С трицифрени темпове скачат и мултибранд търговци като " Глобал брандс " (14) и " Ел Пи Пи модерно " (8). Притежаваната от Валери Попов и Живка Сотирова група Global Brands е извънреден представител на марки като Philipp Plein, Polo Ralph Lauren, Emporio Armani, Lacoste, Guess, Liu Jo, GAS, Pepe Jeans и други През 2021 година сумарните доходи на сдруженията, през които минава активността на групата, порастват с 389% до 32.4 млн. лева Оборотът на българското дъщерно сдружение на полската LPP Group пък се усилва със 118% до 70.5 млн. лева През миналата година групата стартира онлайн продажби в страната и на петте си марки - Reserved, Mohito, Cropp, House, Sinsay.

Силната година се чете и в данните за финансовите резултати на сдруженията като цяло - единствено осем от тях завършват годината на загуба, а сумарната облага, регистрирана от топ 50 в бранша, е 308 млн. лева, при 242 млн. лева година по-рано. Тук следва да се има поради, че тези данни отразяват целия бизнес на включените в топ 50 компании, като някои от тях (главно питателните вериги) търгуват и с други артикули, а освен с дрехи и обувки.
Реклама
Самата ранглиста е направена на база заявените от компаниите данни за приходите по обособените продуктови категории, като за задачите й са взети поради постъпленията от търговия на дребно с облекла и обувки с Данък добавена стойност (данните за някои сдружения са без налога, тъй като съответстват с приходите от отчета).

От тях се вижда, че за поредна година продажбите на дрехи в стойност преобладават пазара. Това, което е все по-ярко изразено обаче, е разтварянето на ножицата в тежестта на двете категории в бранша - в случай че преди пет години обувките са представлявали една четвърт от пазара, то през 2021 година делът им към този момент се е свил до 16%. Вероятно до известна степен данните тук са изкривени от отсъствието на " Декатлон България " (4) от справките по стоковите групи за дрехи и обувки, защото през последните две години веригата групира информацията за продажбите си в други две категории - тези на стоките за свободното време и отдих и на оборудването за спорт и къмпинг.

Новият формален и остарелият действителен водач С бурната си агресия полската верига Pepco към този момент заема челната позиция в класацията на най-големите ритейлъри на мода в страната. През 2021 година сдружението " Пепко България " (1) регистрира 129.1 млн. лева доходи от продажби на дрехи, което е с 88% повече по отношение на година по-рано. Веригата е измежду най-динамично растящите търговци на нехранителни артикули в Европа, в това число и на българския пазар. През миналата година тук бяха отворени 39 нови магазина, с което броят им доближи 103, а съгласно интернет страницата все още обектите в страната към този момент са 129. Печалбата също пораства бурно и за 2021 година към този момент е 16.3 млн. лева по отношение на 4.7 млн. лева година по-рано, а броят на заетите се е нараснал до 612 души. За " Капитал " от компанията разясняват, че към края на септември 2022 година чиновниците към този момент са над 900, като над 90% от тях са дами, както и че виждат капацитет за повече от 200 магазина на българския пазар.

След четири следващи години на върха шведският фешън колос H&M отстъпва лидерското място. В България веригата оперира през сдружението " Ейч енд Ем Хеннес енд Мауриц " (2), което през 2021 година е отчело съвсем 129 млн. лева оборот от продажби на облекла. Резултатът е с 20% по-добър на годишна база, само че в действителност остава по-нисък по отношение на регистрираните 137 млн. лева през предкризисната 2019 година В последния годишен доклад на шведската H&M Group, която е притежател на марките H&M, H&M Home, COS, Monkl, Arket, Weekday, & Other stories и A Found, не са посочени данни за броя на магазините в обособените страни. Според интернет страницата на българското сдружение обектите в страната все още са 19 - с два по-малко по отношение на 30 ноември 2020 година, когато завърши финансовата 2020 година на шведската група-майка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР