Приходи в размер на 470 млн. лв. ще бъдат събрани

...
Приходи в размер на 470 млн. лв. ще бъдат събрани
Коментари Харесай

Сигурността на електроенергийната система ще ни струва 470 млн. лева

Приходи в размер на 470 млн. лева ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система " през тази година. Това е планувано в бюджета му, утвърден от Министерския съвет. Близо половината от тези доходи - 220 млн. лева, се чака да бъдат акумулирни от продажба на квоти въглеродни излъчвания.

С тези средства ще бъдат покривани разноските на "Национална електрическа компания " (НЕК), в това число и за минали регулаторни интервали. Тази година фонд ще подкрепи държавното сдружение с най-вече средства от основаването си. Фонд "Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) бе основан през юли 2015 година за покриване на разноските на публичния снабдител (според Закона за енергетиката), произлизащи от отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Малко по-късно обвързване да внасят част от приходите си получиха и Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз " в качествата им на оператори на мрежи.

Във ФСЕС постъпват и приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове. Пълноправното участие на България в Европейския съюз даде опция на страната ни да взе участие в Европейската система за търговия с квоти на излъчвания на парникови газове (ЕСТЕ). В момента се емитират близо половината от нездравословните излъчвания в евросъюза, като се обгръщат съществени индустриални браншове. Едни от най-сериозните индустриални получатели на квоти в България са: "Лукойл Нефтохим Бургас ", "Девня Цимент ", "Солвей Соди ", "Златна Панега Цимент ", "Холсим България ", "Неохим ", "Аурубис България ", "Агрополихим ", "Брикел ", "КЦМ " и други.

Рекордните 130.2 млн. евро (254.6 млн. лева.) доближиха приходите за страната от търговия с квоти излъчвания CO2 от енергийния и индустриалния бранш през предходната година. Това е с 54.6% повече по отношение на 2016-а според данните на Европейската енергийни борса (EEX), където се търгуват взаимно излъчванията на 25 страни членки на Европейския съюз. Този растеж на приходите е подбуден от паралелното деяние в посока нагоре на два фактора - цени и количества. Съгласно данните от календара на EEX през 2017 година българските квоти излъчвания CO2 (без тези от авиционния сектор), препоръчани за търговия посредством аукцион, са били 22 595 500 броя или с към 40% повече от тези през 2016 година.
През 2018 ще бъдат препоръчани 23.8 млн. български квоти излъчвания CO2 (без тези от авиационния сектор), което съставлява 5% повече по отношение на предходната година.

С смяната през 2016 година в Закона за ограничение на изменението в климата във фонд "Сигурност на енергийната система " се внасят 100% от приходите от тръжна продажба на всички разпределени на Българии квоти излъчвания на парникови газове от съоръжения (преди това този дял беше 77%).

Преди дни по време на полемика в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че общите доходи във ФСЕС за предходната година са 473 млн. лв.. Вземанията на фонда са в размер на 44 млн. лева, като повода е, че част от задължените лица не заплащат своите вноски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР