Пригответе се за една от най-големите научни новини на века.

...
Пригответе се за една от най-големите научни новини на века.
Коментари Харесай

Съвсем скоро ще видим първата снимка на черна дупка?

Пригответе се за една от най-големите научни вести на века. Изглежда, че астрономите напълно скоро ще покажат първата изобщо фотография на черна дупка.

Участниците в плана Event Horizon Telescope (включващ серия от телескопи от цялостен свят) са възнамерявали голям брой конференции по целия свят на 10 април, с цел да създадат огромен анонс, обвързван с „ първи по рода си резултат “.

Засега детайлите са незнайни. Можем да предположим обаче, че става дума за първите резултати от тяхната задача да снимат за първи път хоризонта на събитията на черна дупка.

Черната дупка  е област в пространство-времето, която има толкоз мощни гравитационни резултати, че нищо – даже светлината – не може да й се изплъзне. Това значи, че директното й снимане е невероятно, защото забележимата светлина отсъства напълно. Освен това черните дупки гълтам всички останали форми на електромагнитна радиация. Т.е. не можем да ги следим и благодарение на радио талази, рентгенови лъчения, гама лъчи и други сходни видове телескопи.

Това, което можем да създадем, е да следим хоризонта на събитията на черната дупка – точката, от която връщане обратно няма. Отвъд нея нищо не може да се измъкне от гравитационните сили на този галактически обект. С други думи – една евентуална фотография би представлявала „ контур “ на черна дупка.

Проектът Event Horizon Telescope е отдаден на проучването на Стрелец А* (Sagitarrius A*). Това е най-близката ни свръхмасивна черна дупка (SMBH) в познатата ни Вселена - среща се на към 25 000 светлинни години от Земята в центъра на Млечния път.

По-конкретно учените се надяват да дефинират дали черните дупки са заобиколени от област, от която материята и силата не могат да избягат (както се чака от Общата доктрина на относителността) и по какъв начин те гълтам материя.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР