Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение

...
Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Гешев изпълни заканата си, сезира КС за закриването на спецправосъдието

Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства, се показва в настояването.

Според прокуратурата плануваните условия и ред за преназначаване на магистратите може да се преглеждат като посягане върху самостоятелността на правосъдната власт, което нарушава правилото на разделяне на управляващите.

Прехвърлянето на каузи в Софийския градски съд и окръжните съдилища в страната ще рефлектира върху бързината и успеваемостта на правораздаването, уверени са от институцията.

„ Закриването на цялостен тип профилирани съдилища и прокуратури без нужните гаранции за отбрана на правата и ползите на жителите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни значително естественото действие на правосъдната власт и осъществяването на интернационалните контракти, по които България е страна “, се споделя в позицията.

Според Гешев закриването на специализирането правораздаване без съществуване на нужда и съответен публичен интерес накърнявало открития в главния закон принцип, че България е правова страна и се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР