Приетите поправки в Газовата директива на Европейския съюз заплашват да

...
Приетите поправки в Газовата директива на Европейския съюз заплашват да
Коментари Харесай

”Комерсант”: ”Газпром” обмисля да строи ”Турски поток-2”

Приетите ремонти в Газовата инструкция на Европейския съюз заплашват да оставят новия газопровод ”Северен поток-2 ” напълнен единствено на половина. Това сигурно ще затрудни ”Газпром ” и ще сложи под въпрос успеваемостта на плана. Това написа ”Комерсант ” в коментар за обстановката към противоречивия газопровод.
Според медията, макар дейната отбрана от страна на Германия, новите регулаторни промени на Брюксел плануват единодушие за изваждането на газопровода от Газовата инструкция да дава освен Европейската комисия, само че и комитет от представители на страните-членки.

Това прави процедурата дълга, комплицирана и мъчно предсказуема. Вероятно заради тази причина " Газпром " към този момент даде сигнали,че има намерение да изследва опциите за строителство на " Турски поток-2 ".

Промените в Газовата инструкция на Европейски Съюз към този момент имат финален текст и в този момент би трябвало просто да бъде гласувани за повторно в съвета на Европа на 20 февруари, да минат през Европейския парламент и да бъдат утвърдени от водачите на страните - членки до април 2019 година, след което ще влязат в действие.

Според тях, " Северен поток-2 " би трябвало да има самостоятелен от " Газпром " оператор, а до тръбата би трябвало да получат достъп и други снабдители. Но от русия само " Газпром " може да доставя природен газ до Германия. Поради тази причина Европейската комисия може да постъпи както с газопровода " Опал " - да позволи потреблението от съветската компания единствено на 50% от потенциала на тръбата.

Проблемът може да се реши единствено в случай че новият газопровод бъде изключен от тези правила. Но към този момент е ясно, че тази процедура е комплицирана, дълга и с незнаен край.

Точно по тази причина Алексей Милер, шефът на " Газпром " позволи, че е допустимо да се отиде към строителство на " Турски поток-2 ". Причината - газопроводът влиза от Черно море в страна, отвън Европейски Съюз, Турция и след това ще влезе в Европейски Съюз по суша, което го оставя отвън условията на Газовата инструкция. Две нови тръби по дъното на Черно море с обща мощ 32 милиарда м3 пък са тъкмо колкото 50% от " Северен поток-2 ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР