Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията. Както и

...
Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията. Както и
Коментари Харесай

Еврозоната и Шенген остават неизменен приоритет за България

Приемствеността на външнополитическата линия е присъща за дипломацията. Както и до момента, ние ще продължим да решаваме необятен кръг от въпроси в сходство с външнополитическите цели на страната ни. Ще продължим да пазиме ползите и сигурността на българските жители в чужбина, да поставяме старания за усилване на стратегическата непоклатимост в Европа и света в границите на своите отговорности и задължения като дейни членове на Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации. Водени от правилото на мултилатерализма, учреден на интернационалното право, България постоянно се е обявявала в поддръжка на интернационалното съдействие, което има незаменима добавена стойност в напъните на страните за намиране на ефикасни и устойчиви решения на световните проблеми. Това показва министърът на външните работи Светлан Стоев в обръщение към чиновниците в Министерството на външните работи във връзка професионалния им празник – Деня на Българската дипломатическа работа.

" Ще продължаваме да работим за подсилване на съществуващите стратегически съюзи и присъединяване ни в трансатлантическото партньорство, учредено на общи полезности сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Ключова за нас е тематиката и за районната сигурност, поради географското ни състояние в стратегически значимия Черноморския район и ролята ни на съдружник в границите на НАТО. Оставаме заинтригувани от установяването на дълготраен мир и непоклатимост и чакаме градивен и виновен метод от всички заинтригувани страни ", споделя Стоев. 

Според него извънредно значим за европейската сигурност и за излизане от рецесията с КОВИД-19 е и Механизмът на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност „ Следващо потомство Европейски Съюз “. Това е своевременен и необходим запас, който ще ни разреши да повишим капацитета на стопанската система си в дълготраен аспект. Подобренията в Националния ни проект за възобновяване и резистентност, направени от служебното държавно управление през последните два месеца, целят да подсигуряват точно тази вероятност.

" Неизменни наши цели остават и присъединението към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и приемането на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Продължаваме да работим за подсилване на двустранното и добросъседско съдействие и да бъдем измежду най-големите поддръжници на европейската вероятност на нашите съседи от Западните Балкани.  Водени сме от разбирането, че реализацията на тази цел ще насърчи просперитета в нашата част на Европа и ще способства за укрепването на районната и интернационалната сигурност. И през днешния ден европейската интеграция на страните от Западните Балкани остава безалтернативна, само че не и безусловна. Ангажирани сме твърдо и намерено в градивен разговор с Република Северна Македония, който да даде нужните гаранции за последователност и продължаването му при последващо постоянно държавно управление. Напредъкът по тази тематика минава през осъществяването на Договора за другарство и добросъседство, подписан през 2017 година ", акцентира външният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР