Приемът на документи за настаняване в новите социални жилища на

...
Приемът на документи за настаняване в новите социални жилища на
Коментари Харесай

Община Шумен започва прием на документи за настаняване в новите социални жилища в града


Приемът на документи за настаняване в новите обществени жилища на ул. „ Одрин “ 15 в Шумен стартира от през днешния ден. 51 жилището, напълно оборудвани и обзаведени, построени с европейски средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ за близо три млн. лева, чакат своите жители, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. 

Желаещите да аплайват за настаняване могат да получат комплект от документи на трето гише в Центъра за информация и услуги, който се намира на първия етаж в постройката на общината и след попълване да ги подадат на същото място. Работното време на гишето е от 8:30 до 17:30 часа. Комплектът с  документи може да бъде изтеглен и от уеб страницата на община Шумен, означават от пресцентъра й. 

Оттам прецизират, че настаняването в обществените жилища е за период не по-дълъг от три години, считано от датата на подписване на контракта за наем, за - да се обезпечи задоволителен интервал от време за социализация и интеграция на хората от уязвимите групи. В обществените жилища могат да бъдат настанени бездомни или живеещи в доста неприятни битови условия, родители с деца и хора в риск от беднотия и обществено изключване.

Безработните пълнолетни лица би трябвало да са регистрирани в Дирекцията „ Бюро по труда ” в Шумен, да не са отказвали предложение за работа и включване в курсове за ограмотяване, подготовка и преквалификация. Децата би трябвало да са записани и да посещават постоянно детска градина или учебно заведение, да имат определен персонален доктор, наложителни имунизации по Имунизационния календар на Република България, както и да са минали нужните профилактични прегледи, прецизират от общинския пресцентър. 

Заявленията се преглеждат от комисия, назначена от кмета на община Шумен. Отговарящите на условията се записват в картотека на искащите да бъдат настанени в обществено жилище. Настаняването ще се прави по реда на регистриране в картотеката, до привършване на свободните места. Допълнителна информация може да се получи на тел. 054 857 672 от Татяна Петрова - ст. специалист „ Социална политика и жилищно настаняване “ в община Шумен, допълват от пресцентъра й. 

Новоизграденият жилищен блок за обществено слаби поданици на община Шумен бе показан пред публицисти на 31 октомври, в наличието на кмета Любомир Христов. Към пететажната постройка с 51 жилището са построени и две детски площадки, паркинг за 40 автомобила, облагородено е междублоковото пространство. Жилищата ще могат да се употребяват за период не по-дълъг от три години. След този интервал настанените в тях ще могат да аплайват за жилища по реда на Наредбата за общински жилища, бе обявено на заключителната конференция по плана. 

„ Във времето на икономическа рецесия обществените услуги в общината бяха разширени. Предоставяме повече от 25 услуги на към три хиляди консуматори “, сподели кметът на Шумен Любомир Христов, при доклада за свършеното от неговия екип през 2022 година, представен от БТА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР