Приемането на еврото в България и премахването на лева ще

...
Приемането на еврото в България и премахването на лева ще
Коментари Харесай

Григор Сарийски: Спекулациите с еврото у нас ще бъдат първата вълна от шокове

Приемането на еврото в България и премахването на лв. ще ни коства част от суверенитета. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът доцент Григор Сарийски.

" Колко ще ви коства отхвърли от право да взимате някакви самостоятелни решения, да предприемате самостоятелни дейности? Разбира се има хора, които се усещат комфортно в ролята си на слугинаж и правят оценка нещата в пари, само че в случай че човек въпреки всичко се пробва да дозрее и да доближи до някакъв по-висок в развиването си, не би трябвало да ги прави оценка нещата по този метод. Оттам нататък към този момент в случай че си приказваме за пари, няма да коства кой знае какъв брой, тъй като самото приемане в Еврозоната е планувано по този начин, че да няма кой знае какви съпътстващи разноски. Да речем през първите шест месеца от датата на въвеждането на еврото българите ще могат да превалутират спестяванията си, в действителност спестяванията по банкови сметки автоматизирано ще бъдат превалутирани, само че парите в брой в първите шест месеца ще бъдат обменяни по формалния курс, като няма да има през този интервал от 6 месеца такси и комисиони. 

По думите на Сарийски България ще получи изкуствено възстановяване на своя кредитен ред: " Това значи улеснен достъп до дълговите пазари и надлежно рухване на бариерите за изтегляне на заеми, т.е. нахлуване в сюжет, при който задлъжнялостта може да нараства. На второ място, лесни дефицити – когато можете елементарно да теглите заем, с много по-голяма ненаситност ще вършиме дефицити. В момента по този начин да се каже стягаме коланите, с цел да може да покрием критериите, само че оттова нататък вижте Франция ", обърна внимание икономистът.

По думите му изкуственият рейтинг може да се поддържа дълго време: " Докато катастрофирате, както беше сюжетът с Гърция, както е сюжетът сега с Франция. В момента те потъват. Все по-дълбоки и по-дълбоки дефицити и сред 2022 и 2023-та усилиха недостига с жестоко 1/2, което е надалеч от Маастрихтските критерии. Между другото Франция се причисли в Еврозоната с изкуствено занижен недостиг, Франция постоянно е имала проблеми с недостига. И в общи линии проблемите, които занесете, влизайки в Еврозоната, продължавате да си ги влачите и по времето на своето участие, просто получавате по този начин да се каже от време на време едни обезболяващи, които ви оказват помощ да не обръщате внимание на тези проблеми, само че рано или късно това се връща като бумеранг. Вижте в тази ситуация с Италия, вижте случая с Португалия, неслучайно тия страни получиха подигравателното наименование PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain). В момента и буквичката за България ще се причисли тъкмо към тия страни, тъй като ние сме страна от перифериите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР