Приемането на България във валутния механизъм(ERM II), известен още като

...
Приемането на България във валутния механизъм(ERM II), известен още като
Коментари Харесай

Отлагат ни за чакалнята на еврозоната най-малко с година

Приемането на България във валутния механизъм(ERM II), прочут още като чакалнята на еврозоната, се отсрочва минимум с една година. Това излиза наяве от известие на самия Бойко Борисов във Facebook. Там министър председателят твърди, че ще ни поканят в чакалнята най-рано след 12 месеца. Той цитира отчет на Агенцията " Стандард енд Пуърс ", където тя удостовери кредитния рейтинг на България с позитивна вероятност. Като причина за отлагането могат да се одобряват отминалите евроизбори и идните кадрови пазарлъци и рокади по върховете в Брюксел, които ще лишават време.

Влизането на страната ни в еврозоната бе една от главните тематики на българското европредседателство тъкмо преди година. Според графика, който българското държавно управление си беше сложило през юли предходната година, България се надяваше да влезе по едно и също време в Банковия съюз и в предверието на еврозоната (механизма ERMII) доникъде на 2019 година Кабинетът подаде публично искане за участие в Банковия съюз на 18 юли предходната година, откакто на 29 юни 2018 година в писмо до евроинституциите държавното управление пое шест уговорката като изискване България да бъде призната в " чакалнята " на еврозоната. Едно от тях бе таман влизането в Банковия съюз. Тогава София получи политическо заричане от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден. Според графика, който България сама си сложи, това трябваше да стане до юли 2019 година Сега обещанието се отдалечава във времето минимум с година.

Няма обаче правна норма, която да задължава страните членки или евроинституциите да спазят сделката. Решението за влизане в Банковия съюз се взема от Европейската централна банка (ЕЦБ), а за присъединение на лв. към ERM II - от страните в еврозоната, Дания, ЕЦБ и Еврокомисията. Преди да се причисли към Банковия съюз, България трябваше да се подложи на инспекция на активите на банковата система, която по решение на ЕЦБ обхвана шест институции - " УниКредит Булбанк ", " Банка ДСК ", ОББ, Първа капиталова банка, ЦКБ и Инвестбанк. Инспекцията към този момент би трябвало да върви към край, защото съгласно предварителния график резултатите от нея би трябвало да са подготвени до юни-юли. От своя страна МВФ разгласява отчет от инспекция за системата на банковия контрол у нас, чиято промяна е топ приоритет на Българска народна банка след банкрута на КТБ. България към момента продължава да има високо равнище на необслужвани заеми, макар че делът им понижава, регистрира фондът.

През идващите няколко месеца би трябвало да са изпълнени и ограниченията за възстановяване на ръководството на държавните компании. Това е един от поетите задължения в пътната карта за въвеждане на еврото, които България пое. Вече е подготвен планът за нов закон за държавните предприятия и се чака неговото гласоподаване в Народното събрание. В идващите 12 месеца страната ни би трябвало да потвърди, че растежът на приходите остава резистентен. Наскоро в отчет на Европейска комисия за макроикономическите несъответствия бе маркирано, че Брутният вътрешен продукт на човек от популацията у нас към момента е към 50% от междинния индикатор за Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР